Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

niedziela, 24 lutego 2019

Ciasteczka alfajores

To bardzo kruche i delikatne ciasteczka argentyńskie, przekładane kajmakiem (dulce de leche), coś w rodzaju naszych markiz.

Swoją kruchość zawdzięczają mące kukurydzianej.

I bardzo szybko się je robi.

ciasteczka alfajores



3/4 szklanki mąki kukurydzianej

1 szklanka mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki cukru pudru

100 g masła

2 żółtka

trochę likieru pomarańczowego Cointreau (1-2 łyżki)

masa kajmakowa (krówkowa) (mała puszka)

wiórki kokosowe

 

Najlepiej zrobić ciasto w malakserze: mieszamy obydwie mąki, proszek do pieczenia, pokrojone masło, cukier, likier oraz żółtka.

Gotowe ciasto wałkujemy na placek grubości 2 mm. Wycinamy okrągłe ciasteczka.

Pieczemy w 180 st. C przez ok 7 minut, nie rumieniąc ich zbytnio. Mają zostać złote.

Przekładamy delikatnie z blachy do wystudzenia, uważając, bo są bardzo kruche.

Po wystudzeniu składamy po dwa, przekładając je masą krówkową, tak aby wystawało trochę masy między brzegami. Obtaczamy brzegi w wiórkach kokosowych.

Zostawiamy do zastygnięcia.

Są pyszne!



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
niedziela, 24 lutego 2019 10:18

Polecane wpisy

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl