Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy

  • poniedziałek, 28 maja 2018
    • Wiosenno-letnia sałatka jarzynowa

      Znacie ten schemat: jeśli gotujemy rosół, to konsekwencją jest sałatka jarzynowa:) to najlepszy sposób na wykorzystanie jarzyn z rosołu.

      Gotowałam rosół, proponuję więc sałatkę jarzynową, ale w wersji wiosenno-letniej. Jarzyny były nowalijkowe, a oprócz tego do sałatki dodałam pomidory i świeży ogórek, zamiast kiszonego.

      wiosenno_letnia_saatka_jarzynowa

      3 młode marchewki i 1 pietruszka - ugotowane

      1 cebula

      2 pomidory

      1 świeży ogórek

      4 jajka ugotowane na twardo

      puszka zielonego groszku

      sól, pieprz, spora szczypta cukru

      2-3 łyżki śmietany

      1 łyżka musztardy

      2 łyżki majonezu

       

      Wszystkie warzywa i jajka pokroić w równą kostkę.

      Dodać odsączony groszek.

      Śmietanę, musztardę i majonez wymieszać. Dodać do warzyw, doprawić solę, pieprzem i cukrem.

      Zostawić na pół godziny.

      I gotowe.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 maja 2018 10:49
  • piątek, 25 maja 2018
    • Zapraszam na zupę szparagową

      Maj to najlepszy czas na szparagi. Ich specyficzny smak świetny jest również w zupie.

      Zapraszam!

      zupa_szparagowa

      4-5 łodyg zielonych szparagów

      4 ziemniaki

      1 cebula

      skrzydełko z kurczaka

      2-3 łyżki śmietany

      3 plastry bekonu lub bardzo chudego boczku

      szczypiorek

      sól, pieprz

       

      Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać skrzydełko z kurczaka, lekko osolić i gotować do miękkości.

      Szparagi obrać, odkroić główki i zostawić je na razie na boku. Pozostałe łodygi pokroić w plasterki, dorzucić do wywaru.

      Kiedy warzywa będą już na wpół miękkie, dodać główki szparagów, gotować jeszcze kilkanaście minut.

      Wyjąć z zupy główki szparagów.

      Zupę zmiksować, dodać śmietanę, doprawić.

      Włożyć z powrotem główki szparagów do zupy.

      Boczek pokroić w paski, usmażyć na chrupko.

      Do każdej porcji dodawać bekon i posiekany szczypiorek.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      piątek, 25 maja 2018 13:25
  • wtorek, 15 maja 2018
    • Bigos prałacki

      Dawno już czekał, zaznaczony (w książce H. Dębskiego Bukiet z warzyw), ten przepis, by go wypróbować. I przyszedł jego czas.

      Jest świetny, bardzo sycący, w sam raz na chłodniejsze dni, które teraz mamy.

      bigos_praacki

      50 dag kapusty kiszonej

      10 dag kiełbasy

      10 dag boczku wędzonego

      cebula

      10 dag fasolki perłowej

      kilka grzybów suszonych

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      łyżka mąki

      łyżka oleju i łyżka masła

      sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany i niedźwiedzi, szczypta cukru

       

      Fasolę namoczyć na kilka godzin. Następnie ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

      Kapustę lekko odcisnąć, pokrajać, zalać małą ilością wrzącej wody, dodać namoczone i pokrojone w paski grzyby oraz pokrojony boczek. Gotować pod przykryciem do miękkości.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i maśle, dodając pokrojoną kiełbasę, dodać mąkę i chwilę jeszcze podsmażyć.

      Do kapusty dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, połączyć z fasolą oraz cebulą i kiełbasą. Zagotować wszystko razem, ewentualnie doprawić i zostawić na jakieś pół godziny, by smaki się wymieszały.

      Bardzo dobry jest do odgrzewania, jak to bigos, zawsze na tym zyskuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Bigos prałacki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 maja 2018 10:28
  • piątek, 04 maja 2018
    • Rolada różana

      Przyznam, że zapomniałam o tym przepisie. Znalazłam go, kiedy przeglądałam stary zeszyt, szukając jakiegoś prostego, szybkiego ciasta.

      I to jest to! rolada biszkoptowa przełożona marmoladą.

      Nie miałam marmolady, ale był jeszcze ostatni słoiczek konfitury z płatków róży, którą robiłam w ubiegłym roku.

      Zapraszam!

      rolada_rana

      5 jajek całych

      2 białka

      15 dag cukru

      10 dag mąki

      1 łyżka octu

      słoiczek (ok. 200 g) konfitury różanej

       

      Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodając na końcu ucierania ocet.

      Białka (7 szt) ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do utartych żółtek, dodajemy mąkę i wszystko lekko ale dokładnie mieszamy.

      Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

      Dużą blachę piekarnikową wykładamy pergaminem, wykładamy ciasto.

      Pieczemy ok. 15 minut.

      Ciasto wyjmujemy z pieca i od razu zwijamy, dopóki jest ciepłe.

      Kiedy lekko wystygnie, rozwijamy, nakładamy konfiturę i ponownie zwijamy.

      Obciążamy deseczką i zostawiamy aż ostygnie.

       

      Zamiast konfitury można przełożyć roladę dowolną masą lub bitą śmietaną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      piątek, 04 maja 2018 11:32

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl