Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy

  • czwartek, 17 sierpnia 2017
    • Pierogi ku czci św. Jacka

      Bardzo podoba mi się tradycja robienia pierogów w dzień św. Jacka, tj. 17 sierpnia (według legendy to właśnie pierogami karmił św. Jacek ubogich, wśród których żył).

      I jeszcze to imię: nosił je mój dziadek, choć w wersji nieco już archaicznej - Jacenty.

      Tak więc proponuję na dzisiejszy obiad pierogi; farsz jest pod tytułem: otwórz lodówkę i zobacz, co tam akurat masz:)

      pierogi ku czci św. Jacka

      

      A w lodówce miałam garstkę kurek, cebulę, ziemniaki, kawałek pieczonej piersi kurczaka.

      Ziemniaki ugotowałam i ugniotłam na pure.

      Cebulę, kurki i kurczaka pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na łyżce oliwy i łyżce masła, dodałam do ziemniaków, doprawiłam pieprzem i papryką.

       

      Ciasto: ok. 30 dag mąki lekko osolonej zalałam niepełną szklanką wrzątku, kiedy całość nieco przestygła dodałam jajko i kilka łyżek oleju. Zagniotłam ciasto.

      Rozwałkowałam małe krążki.

      Nałożyłam farsz, zlepiłam i gotowałam kilka minut partiami we wrzącej, osolonej wodzie, do której wrzuciłam gałązkę tymianku.

      Smacznego!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 sierpnia 2017 11:53
  • środa, 16 sierpnia 2017
  • wtorek, 15 sierpnia 2017
  • czwartek, 10 sierpnia 2017
    • Niezbędnik w letniej kuchni

      Od paru tygodni testuję urządzenie nazwane frytownicą  beztłuszczową.

      frytkownica

      

      Kupiłam ją w Lidlu i jest to jeden z najlepszych kuchennych gadżetów w mojej kuchni. Dusi, piecze i smaży produkty gorącym powietrzem. Nie tylko frytki, ale i kotlety, hamburgery, warzywa, muffiny, quiche, ciasta.

      Robi to wszystko naprawdę bez tłuszczu i szybko (od kilku do dwudziestu kilku minut). Minimalnie nagrzewa otoczenie, co w letnie upały ma swoje znaczenie (nie wyobrażam sobie włączenia piekarnika w tych dniach!).

      Jest banalnie prosta w obsłudze i myciu.

      Jest mała: 28x33x32 cm; idealna dla singla lub dwóch osób (pojemność kosza do 2,3 litra).

      Polecam.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 sierpnia 2017 10:22
  • wtorek, 08 sierpnia 2017
    • Wszystko na letnie leczo już jest

      Lato w pełni i wszystko, co potrzebne na leczo już jest: cukinie, pomidory, papryka, cebula, dojrzałe, wygrzane słońcem.

      A więc zapraszam:

      letnie_leczo

      mała cukinia

      spora cebula

      3 pomidory

      1 papryka

      kilka boczniaków

      kawałek podsuszanej kiełbasy

      sól, pieprz, gałązka rozmarynu i tymianku

      olej i łyżka masła

       

      Rozgrzać w rondlu olej, wrzucić pokrojone: cebulę, paprykę, boczniaki, kiełbasę oraz cukinię. Podsmażyć, podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem, aż cukinia będzie przezroczysta.

      Pomidory obrać ze skórki, pokroić, dodać do rondla.

      Wrzucić rozmaryn i tymianek, lekko posolić, popieprzyć.

      Poddusić, aż pomidory rozpadną się. Na końcu dodać łyżkę masła, ewentualnie doprawić jeszcze odrobiną soli.

      Świetny letni obiad, dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 sierpnia 2017 09:58
  • niedziela, 06 sierpnia 2017

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl