Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy

  • wtorek, 16 maja 2017
    • Jak rosół to i pierogi

      Zwykle u nas w domu tak było: w niedzielę rosół, a w poniedziałek pierogi z mięsa rosołowego.

      To miła tradycja.

      A więc zapraszam:

      pierogi_z_misem_z_rosou

      ugotowane mięso wołowe z rosołu (antrykot i kawałek pieczeni)

      30 dag kapusty kiszonej

      1 cebula

      przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka, czosnek niedźwiedzi

      Mięso i kapustę zmielić w maszynce.

      Cebulę drobniutko posiekać i podsmażyć na oleju.

      Wszystko wymieszać, dodając przyprawy i przesmażyć razem w rondlu. Zostawić do ostygnięcia.

       

      Ciasto:

      ok 500 g mąki

      1 jajko

      szklanka wrzącej wody

      5-6 łyżek oleju

      szczypta soli

      Do mąki dodać szczyptę soli, zalać wrzątkiem, wymieszać i zostawić do przestygnięcia.

      Potem dodać olej i jajko i zagnieść ciasto.

      Zostawić na ok. 20 minut, by odpoczęło.

      Uformować 2 wałki, kroić je na kawałki, każdy kawałek rozwałkować na krążek. Nadziewać farszem i zlepiać.

      Zagotować wodę w dużym rondlu, osolić i wrzucać na wrzątek partiami pierogi.

      Wyjmować po 2 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 maja 2017 10:53

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl