Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy

  • poniedziałek, 07 stycznia 2019
    • Paryskie ciasteczka sablé

      To maślane ciasteczka w wersji wytrawnej, z serem comté, według receptury amerykańskiego blogera, Davida Lebovitza, zamieszkałego w Paryżu.

      Jako przekąska - idealne. Bardzo uzależniające!

      115 g masła

      1 łyżeczka czarnego zmielonego pieprzu

      1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej

      2 łyżeczki posiekanego szczypiorku (lub tymianku)

      210 g grubo startego sera comté (może być też cheddar lub gouda)

      140 g mąki

      45 g kaszki kukurydzianej

       

      Masło, pieprz, sól i szczypiorek utrzeć na gładką masę

      Przesiekać nożem starty ser i dodać do masy maślanej, dodać mąkę i kaszkę, wyrobić zwarte ciasto.

      Podzielić ciasto na pół i z każdej połówki uformować wałek.

      Obydwa wałki zawinąć oddzielnie w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.

      Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.

      Blachę wyłożyć pergaminem.

      Wyjąć wałeczki ciasta z lodówki, pokroić je ostrym nożem na plasterki grubości ok. 0,75 cm i ułożyć na blasze. Zachować odstępy, bo ciasteczka urosną.

      Piec ok. 12 minut, aż będą rumiane.

      Odstawić do wystudzenia.

      Uważać przy zdejmowaniu z blachy, gdyż są bardzo kruche.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Paryskie ciasteczka sablé”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 stycznia 2019 09:27

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl