Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „jabłka”

  • piątek, 20 stycznia 2017
  • poniedziałek, 10 października 2016
    • Każdy ma swoją ulubioną szarlotkę

      Moja ulubiona jest z kruchego ciasta, z cukrową posypką, a jabłka kładę na ciasto tylko utarte, bez ich podsmażania czy duszenia.

      Jest idealna.

      30 dag mąki

      15 dag cukru

      10 dag masła

      1 jajko

      2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Szczypta soli

       

      I na nadzienie:

      3 duże jabłka odmiany szara reneta

      4 łyżki cukru

      Łyżeczka cynamonu

       

      Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy i wyrabiamy ciasto, siekając nożem, a kiedy składniki będą już dobrze rozdrobnione i połączone ze sobą, zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy do lodówki, aby oziębiło się.

      Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

      Blachę do wypieku wykładamy pergaminem.

      Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem.

      Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na pół.

      Każdą połówkę wałkujemy na prostokąt o wymiarach blachy.

      Jedną rozwałkowana połówkę dajemy na dno foremki, rozkładamy na cieście jabłka, przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem.

      Posypujemy z wierzchu grubym cukrem kryształem, który dociskamy lekko dłonią do ciasta.

      Nakłuwamy ciasto zaostrzonym patyczkiem.

      Pieczemy ok. 40-50 minut.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Każdy ma swoją ulubioną szarlotkę”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 października 2016 08:32
  • sobota, 19 września 2015
    • Szarlotka gaździny z Jamnej

      Moi goście byli nią zachwyceni!

       szarlotka gaździny

      Jest to przepis kuchni regionalnej, z okolic Zakliczyna nad Dunajcem. A Jamna to nazwa wioski i wzgórza (530 m n.p.m.) na pograniczu Pogórza Rożnowskiego i Ciężkowickiego. Jest tam bacówka nosząca nazwę „Chatka Włóczykija” i serwująca lokalne przysmaki, między innymi właśnie szarlotkę gaździny. Przepis na nią był prezentowany w którymś programie telewizyjnym i jest również zamieszczony na kulinarnej stronie p. Ewy Wachowicz.

      Robiąc ją, zmniejszyłam proporcje i pominęłam rodzynki (nie przepadam za nimi w szarlotce)

       

      10  kwaśnych  jabłek

      1 szklanka cukru

      2 szklanki  mąki

      1 łyżka proszku do pieczenia

      1 łyżka cynamonu

      3 jajka

      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przesypać cukrem i cynamonem. Odstawić na 10 minut do lodówki.

      Jajka roztrzepać w misce, dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do masy jajecznej jabłka.

      Blaszkę wyłożyć pergaminem, przełożyć ciasto, włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec ok. godziny.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      sobota, 19 września 2015 07:32

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl