Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „pierniczki”

  • czwartek, 07 grudnia 2017
    • Pierniczki na choinkę

      Myślę, że już najwyższy czas na upieczenie pierniczków na choinkę.

      Bo przecież trzeba je będzie jeszcze polukrować, zawiązać wstążeczki... schodzi z tym trochę:)

      Zapraszam!

      pierniczki_2017

      1/2 kostki masła
      1/2 kostki margaryny
      3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
      1/2 szklanki cukru pudru
      1 opakowanie przyprawy do pierników
      szczypta soli
      1 duże jajko
      2 łyżki miodu
      3 szklanki mąki
      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      sposób przygotowania
      Masło i margarynę utrzeć z cukrem, solą i przyprawą do pierników na lekką i puszystą masę. Dodać jajko i miód i dobrze rozetrzeć. Wsypać połowę mąki do masy i dokładnie utrzeć, wsypać pozostałą mąkę i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Podzielić ciasto na pół, każdą połowę spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
      Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Na lekko posypanej mąką stolnicy wywałkować ciasto (grubość jest dowolna - im cieńsze ciasto, tym kruchsze i delikatniejsze ciasteczka) i wycinać pierniczki. Układać na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 10-12 minut, aż zaczną się lekko rumienić na brzegach. Wystudzić na drucianej siateczce.
      Polukrować.
      Jeśli chce się wycinać w pierniczkach misterne wzorki, to najlepiej to robić na macie silikonowej lub pergaminie, który łatwiej przenieść na blachę - ciasto jest miękkie, więc najlepiej rozwałkować go na pergaminie lub macie, wyciąć kształty, usunąć skrawki ciasta i przenieść pergamin z pierniczkami na blachę.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki na choinkę”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 grudnia 2017 07:30
  • wtorek, 15 grudnia 2015
    • Piernikowe naguski czekają na lukier

      Kiedy się wchodzi do mnie do domu – korzenny zapach pierniczków oszałamia.

      Upieczone, leżą sobie brązowe naguski: gwiazdki, serca, anioły, choinki – i czekają na lukier.

      Lukier będzie biały, zawsze tylko biały, i może jeszcze srebrne lub złote perełki. To się zobaczy.

      Nie schodzi długo z ich pieczeniem, może troszkę dłużej z lukrowaniem, ale za to ten zapach! I uroda tak przystrojonej choinki! Nie do przecenienia.

      Pierniczki są cienkie i  kruche

      piernikowe naguski

      

      Pół kostki masła

      Pół kostki margaryny

      ¾ szklanki brązowego cukru

      Pół szklanki białego cukru

      3 szklanki mąki

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      1 jajko

      2 łyżki miodu

      Szczypta soli

      1 czubata łyżka przyprawy do pierników (najlepiej zrobić samemu mieszankę: cynamonu, mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego, imbiru)

       

      Masło i margarynę utrzeć z cukrami, dodać jajko i miód, dobrze rozetrzeć.

      Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, solą i przyprawą do pierników, dodawać do masy, ucierając.

      Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.

      Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.

      Wałkować partiami ciasto, wycinać pierniczki (jeśli mają być wieszane na choince nie można zapomnieć o zrobieniu dziurki na wstążeczkę – np. słomką do coctaili), układać ciastka na blasze na papierze pergaminowym.

      Piec 10-12 minut, aż zaczną lekko rumienić się na brzegach.

      Wyjąć blachę z pieca, chwilę przestudzić i dopiero wtedy zdejmować łopatką ciasteczka, uważając bo na początku są miękkie i łamliwe.

      Kiedy zupełnie wystygną można zacząć lukrować.

      Ale bez lukru też są dobre.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 grudnia 2015 10:12
  • piątek, 19 grudnia 2014
    • Pierniczki w Pałacu

       Czas na małą przerwę w świątecznym zabieganiu:)

      Pierniczki upieczone, czekają na lukrowanie, można zrobić małą kawę, pachnącą wanilią i czekoladą i poczytać smakowity tekst o pieczeniu pierniczków w świetnej książce Krystyny Uniechowskiej-Dembińskiej pt. „Był pałac” (opisującej życie polskiego dworu na początku II wojny światowej, kiedy jeszcze próbowano ocalić dawny czas, i wszystkie obrzędy, przygotowania i zwyczaje świąt Bożego Narodzenia)

      

      pierniczki w pałacu

       

      "Ciasto na małe pierniczki, mniej atrakcyjne smakowo, bo przezna­czone do powieszenia na choince, było już zaczynione. Panna podkuchenna wałkowała je, pani naczelna kucharka sprawdzała grubość placka palcem: - Mają być na pół paznokcia - a ja wycinałam szklan­ką kółka, potem w kółku dziurkę wąskim kieliszkiem do rumu.

      -    Nie na nitki, bo plączą się w igłach - tłumaczono - przez dziur­ki przewlecze się kolorowe wstą­żeczki...

      Pierniki choinkowe po upiecze­niu pozostawały łyse, natomiast ogromna ilość przeznaczona do za­gryzania kaw, słodkiego wina, de­serów, miała zostać polukrowana.

      Już w trzech garnuszkach bul­gotały trzy rodzaje lukrów: żółty cytrynowy, pewnie podbarwiony szafranem, różowy z sokiem wiś­niowym i spécialité de la maison - lukier anyżkowy zabarwiony ta­jemniczą miksturą na niebiesko. W czasie robienia wypieków druga kuchnia zmieniała się w jaskinię czarownic. Jak z Makbeta. To po­chylanie się kobiet nad garnkami i lukrem, wwąchiwanie się w nie, doprawianie szczyptami tego i owego, poszeptywania niby zaklęcia, porozumiewawcze spojrzenia, sprawdzanie, czy wystarczająco gęsta iź ciągnie się za łyżką... Trzecim rodzajem pierniczków była miętowa krajanka. Pozwolono mi kroić ukośne romby z ciasta, które własnoręcznie wałkowała pani naczelna kucharka.

      -             Mają być równiusieńkie jak nie przymierzając, kołki w płocie - przykazała.

      Układa się je na paterze w gwiazdy, jedna warstwa na drugiej, artystycznie.

      Do tych pierniczków w specjalnym płaskim rondlu przygotowano miętowy lukier barwiony na zielono wywarem ze szpinaku. Po upieczeniu ułożone w drucianym koszyku zanurzano partiami w pachnącej miętowej mazi. Zwykłe, płaskie, nieprzeznaczone na artystyczne ułożenia, których stosy miały stać po wszystkich kątach Pałacu, aby w każdej chwili można było sięgnąć po pierniczka, wycinałyśmy blaszanymi foremkami. W serduszka, romby, trójkąty. Cała geometria do wglądu. Rozłożone na arkuszach woskowanego papieru czekały na lukrowanie. Kucharki, uzgodniwszy gęstość i barwę lukrów, pędzelkami malowały szeregi geometrycznych figur."

       

      A oto mój przepis na pierniczki, właśnie takie do chrupania, cienkie, przepyszne!

      1/2 kostki masła
      1/2 kostki margaryny
      3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
      1/2 szklanki cukru pudru
      1 łyżka przyprawy do pierników
      szczypta soli
      1 duże jajko
      2 łyżki miodu
      3 szklanki mąki
      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      sposób przygotowania
      Masło i margarynę utrzeć z cukrem, solą i przyprawą do pierników na lekką i puszystą masę. Dodać jajko i miód i dobrze rozetrzeć. Wsypać połowę mąki do masy i dokładnie utrzeć, wsypać pozostałą mąkę i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Podzielić ciasto na pół, każdą połowę spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
      Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Na lekko posypanej mąką stolnicy wywałkować ciasto (grubość jest dowolna - im cieńsze ciasto, tym kruchsze i delikatniejsze ciasteczka) i wycinać pierniczki. Układać na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 10-12 minut, aż zaczną się lekko rumienić na brzegach. Wystudzić na drucianej siateczce.
      Polukrować.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      piątek, 19 grudnia 2014 10:07
  • wtorek, 11 grudnia 2012
    • 14 dni do świąt - i to już najwyższy czas na pierniczki

      14 dni do swiat

      Zrobiłam wczoraj pierniczki do zawieszenia na choince. Dziś,  mam nadzieję, że uda mi się zacząć lukrowanie i ozdabianie.  W tym roku będą to duże choinki, średnie gwiazdki i małe aniołki. Na razie same golaski:)
      

      mix gołych pierniczków

      Z pierniczkami zawsze schodzi; ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne, ale misterne wycinanie, przenoszenie figurek na blachę, czy potem lukrowanie - to jednak wymaga dużo czasu i serca:) i nie da się tego zrobić w ostatniej chwili.
      Pierniczki przygotowuję według przepisu Bajaderki z Mniammniam http://www.mniammniam.com/Imbirowe_gwiazdki-1880p.html
      Przepis dostosowany do polskich realiów (melasę zastępuję miodem)


      1/2 kostki masła
      1/2 kostki margaryny
      3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
      1/2 szklanki cukru pudru
      1 łyżka przyprawy do pierników
      szczypta soli
      1 duże jajko
      2 łyżki miodu
      3 szklanki mąki
      3 łyżki mąki ziemniaczanej
      sposób przygotowania
      Masło i margarynę utrzeć z cukrem, solą i przyprawą do pierników na lekką i puszystą masę. Dodać jajko i miód i dobrze rozetrzeć. Wsypać połowę mąki do masy i dokładnie utrzeć, wsypać pozostałą mąkę i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Podzielić ciasto na pół, każdą połowę spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
      Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Na lekko posypanej mąką stolnicy wywałkować ciasto (grubość jest dowolna - im cieńsze ciasto, tym kruchsze i delikatniejsze ciasteczka) i wycinać pierniczki. Układać na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 10-12 minut, aż zaczną się lekko rumienić na brzegach. Wystudzić na drucianej siateczce.
      Polukrować.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „14 dni do świąt - i to już najwyższy czas na pierniczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 grudnia 2012 06:28
  • niedziela, 16 grudnia 2007
    • Choinkowe pierniczki

      Już od kilku lat piekę pierniczki na choinkę, wracając do starej, polskiej tradycji, kiedy pierniki były obowiązkowym elementem wystroju świątecznego drzewka. Mam mnóstwo foremek do wycinania, ale właściwie nie wiem, po co je kupuję, skoro i tak, kiedy piekę ciasteczka, zawsze wybieram serca lub gwiazdki :))))

      Na choince gwiazdki powinny być obowiązkowo!

      Wczoraj wieszałam piernikowe gwiazdki i serca na choince u Zet; polukrowane białym lukrem, pięknie się odznaczają.

       

       

      Robię te pierniczki z przepisu Bajaderki; są cienkie i przypominają nieco szwedzkie pierniczki pepperkakor (dostępne w ikei). Melasę z oryginalnego przepisu zastępuję miodem.

      A oto przepis:

      1/2 kostki masła

      1/2 kostki margaryny

      3/4 szklanki brązowego cukru jasnego

      1/2 szklanki cukru pudru

      1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

      1 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru

      1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

      szczypta soli

      1 duże jajko

      2 łyżki miodu

      3 szklanki mąki

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      Masło i margarynę utrzeć z cukrem, solą i przyprawami na lekką i puszystą masę. Dodać jajko i miód i dobrze ubić. Wsypać połowę mąki do masy i dokładnie utrzeć, wsypać pozostałą mąkę i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Podzielić ciasto na pół (ciasto będzie bardzo miękkie), każdą połowę spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

      Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Na lekko posypanej mąką stolnicy wywałkować ciasto (grubość jest dowolna - im cieńsze ciasto, tym kruchsze i delikatniejsze ciasteczka) i wycinać gwiazdki lub inne kształty. Jeśli pierniczki mają wisieć na choince trzeba zrobić dziurkę na wstążkę lub sznureczek (można to zrobić np. rurką do napoi). Układać na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 10-12 minut, aż zaczną się lekko rumienić na brzegach. Wystudzić na drucianej siateczce.

      Polukrować, ewentualnie ozdobić posypką lub perełkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 grudnia 2007 21:51

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl