Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „kuchnia irlandzka”

  • niedziela, 25 września 2011
    • Ptak do irlandzkiego cydru

      Miałam na sobotnie popołudnie puszkę irlandzkiego cydru - świeża dostawa prosto z Dublina - i pytanie: co do tego?
      Wybór padł na przepis A.W. Thompsona, z kuchni irlandzkiej, przedstawiony w programie "Sobota w kuchni": pierś indycza z porami i pieczarkami.
      I cydr i ptaszysko okazały się przepyszne:)
      

      indyk z cydrem

      Przepis troszkę uproszczony; w oryginale powinno się jeszcze podać placki colcannon, które sobie już darowałam.
      No i zmniejszyłam proporcje.

      1 pierśi indycza
      sól i świeżo mielony czarny pieprz
      2 łyżki oleju roślinnego
      80g masła
      200g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
      200g porów, umytych, obranych i pokrojonych na 1cm plastry
      2-3 łyżki białego wytrawnego wina

      Rozgrzej piekarnik do 200C. Opraw piersi indycze z nadmiaru tłuszczu, dopraw obficie solą i pieprzem. Postaw patelnię, którą można wkładać do piekarnika na średnim ogniu. Kiedy się rozgrzeje nałóż 2 łyżki oleju i 30g masła. Kiedy masło się roztopi dodaj pierś indyczą i smaż przez 2-3 minuty. Odwróć i obsmażaj drugą stronę przez jakąś minutę. Wstaw do piekarnika i piecz aż temperatura wewnątrz ptaka osiągnie 90 st. C, to będzie trwało jakieś 45 minut.
      Kiedy indyk będzie się piekł, usmaż na patelni, na 50g masła pieczarki i pory, lekko doprawione solą i pieprzem, podlej niewielką ilością wody, dodaj wino. Duś kilka minut aż płyn się znacznie zredukuje, a pory będą miękkie.
      I gotowe.
      Indyka pokrój na plastry, obłóż jarzynami.
      Do schłodzonego cydru - znakomite.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ptak do irlandzkiego cydru”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 września 2011 05:58
  • wtorek, 24 maja 2011
    • Zupa podawana na statku Titanic

      Ostatni odcinek "Podróży R. Makłowicza" (po Irlandii Północnej) omawiał m.in. menu podawane na transatlantyku Titanic.
      To jest właśnie to, co szalenie lubię: odkrywanie historycznych, kulinarnych ciekawostek.
      Makłowicz, będąc w stoczni Harland & Wolff w Belfaście, w której zbudowano Titanica, w asyście miejscowego szefa kuchni przygotował danie z menu statku, podane w czasie ostatniej kolacji przed zatonięciem: zupę-krem z kaszy jęczmiennej (pęczaku) doprawianą śmietaną i irlandzką whiskey: cream of barley soup
      Od razu wiedziałam, że muszę tę zupę zrobić:)


      zupa z Titanica

      Jest pyszna, przypomina oczywiście w smaku nasz krupnik, ale dodatek whiskey czyni ją bardziej finezyjną.
      A jej szaro-bury wygląd (jak to w krupniku) łagodzi się cienką porcelaną bulionówki i lnianą serwetką
      A oto przepis, o zmniejszonych proporcjach składników (jak to zwykle u mnie):

      1 łyżka oliwy
      50 g bekonu
      1 cebula
      1 marchewka
      1 ząbek czosnku
      1 liść laurowy
      natka pietruszki
      graść pęcaku
      2 l bulionu
      1 łyżka octu balsamico
      100 ml śmietanki
      2 łyżki whiskey

      W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w kostkę bekon, smażyć ok. 2 min.; dodać posiekaną w kostkę marchewkę, cebulę i czosnek, dusić na małym ogniu, aż jarzyny nieco zmiękną. Wrzucić liść laurowy i gałązkę natki pietruszki. Dodać wypłukany pęcak, wlać bulion, zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 1 godz. aż kasza zmięknie.
      Zdjąć garnek z ognia, wyjąć listek laurowy i pietruszkę, zmiksować zupę tak, by pozostawić nieco grudek ze składników, podgrzać, dodać ocet i większość whiskey oraz śmietanki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, nalewać, doprawiając każdą porcję odrobiną whiskey i śmietanki. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa podawana na statku Titanic”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 maja 2011 06:27

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl