Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „Gęsina”

  • poniedziałek, 16 listopada 2015
    • Udka gęsie w cydrze

      Późna jesień i zima to dobry czas na gęsinę. Sezon rozpoczyna św. Marcin – 11 listopada. Z chęcią włączam się w tradycję i na marcinowy, a zarazem niepodległościowy obiad zrobiłam udka gęsie w cydrze.

      Cydr to moja kulinarna miłość od pierwszego łyku. Jabłkowy, lekko alkoholowy smak jest rewelacyjny, a jak dobrze łączy się z wieloma produktami! Pomyślałam, że skoro gęś tak dobrze smakuje z jabłkami, to i cydr będzie do niej pasował. I rzeczywiście. Bardzo polecam.

      udko gęsie w cydrze

      

      2 udka gęsie

      Mała butelka cydru (0,3 l)

      Cebula

      Jabłko

      Sól, pieprz, mieszanka przyprawowa chili

      oliwa

      Udka natrzeć przyprawami, skropić oliwą, umieścić w misce, szczelnie przykryć folią i zostawić w lodówce na noc.

      Rozgrzać piekarnik do 200 st. C

      Rozgrzać dużą patelnię, bez tłuszczu, położyć udka skórą do patelni, obsmażyć kolejno z obu stron, przełożyć udka do rondla żeliwnego, zlać z patelni wytopiony z gęsi tłuszcz, dodać posiekaną w cienkie półkrążki cebulę, podlać częścią cydru. Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika na dwie godziny. Od czasu do czasu zaglądać i dolewać cydr w miarę potrzeby.

      Po tym czasie do garnka dodać jabłko starte na grubej tarce, odkryć pokrywkę i zapiekać jeszcze przez pół godziny.

      Następnie wyłączyć piekarnik, zlać z rondla powstały sos do małego rondelka i redukować go, podgrzewając przez ok 20 minut.

      Udka trzymać w ciepłym piekarniku.

      Podawać z kluseczkami speatzle.

      Jeśli lubimy chrupiącą skórkę na gęsi, to przed samym podaniem podsmażamy upieczone udka na patelni.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 listopada 2015 12:07
  • czwartek, 06 listopada 2014
    • Nie jest łatwo wyluzować gęś….

      Święty Marcin zbliża się wielkimi krokami, a tuż za nim drepcze dorodna, tłusta gęś.

      U mnie – jest to 5 kg wypatroszonego, zamrożonego wielkiego ptaszyska.

      Jako że mam już doświadczenie w luzowaniu kurczaków, postanowiłam gęś także wyluzować, nadziać farszem i upiec.

      Oj, nie było łatwo!

      Największe problemy miałam z wyłamywaniem stawów, zwłaszcza przy skrzydłach.

      Potem okazało się, że moja żeliwna gęsiarka jest nieco mała i ptak został w nią właściwie upchany; ale to raczej na dobre mu wyszło, bo zachował dobry, zwarty kształt w pieczeniu. Z gęsi wytapiało się morze tłuszczu, który kipiał i trzeba było ciągle go odlewać – łyżka po łyżce, którą ledwo wcisnęłam między ptaka a gęsiarkę.

      Po trzech godzinach: ufffff! Gotowe.

      Ale zanim zaprezentuję moją gąskę, może coś łatwiejszego: duszone żołądki gęsie

      żołądki gęsie

      Są super smakowo; o wiele lepsze od kurzych czy indyczych. Nie często można je kupić, ale teraz jest sezon na gęsinę i w sklepach z drobiem bywają.

       

      Pół kilograma żołądków gęsich

      Duża cebula

      Kilka suszonych grzybków

      olej

      sól, pieprz, majeranek, suszony czosnek niedźwiedzi, papryka

      natka zielonej pietruszki

      garść liści szpinaku

       

      Robiłam prościutko:

      Cebulę posiekałam w piórka, wrzuciłam na rozgrzany olej (2-3 łyżki), dodałam pokrojone w plastry żołądki (obrane z grubej białej błony), podsmażyłam, po czym podlałam wodą, lekko wstępnie przyprawiłam. Wrzuciłam grzybki do smaku.  Dusiłam do miękkości, w miarę potrzeby uzupełniając wodę. Kiedy już całość była miękka, zredukowałam powstały sos i doprawiłam. Dodałam posiekaną natkę pietruszki. Podałam z podsmażonymi liśćmi szpinaku.

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Nie jest łatwo wyluzować gęś….”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 listopada 2014 09:29
  • niedziela, 13 listopada 2011
    • Gęsina na św. Marcina

      Pamiętam z dzieciństwa, że kiedyś jadało się u nas w domu gęś, na święta Bożego Narodzenia. Później jakoś zaprzestano tego; myślę, że chyba m. in. dlatego, że gęś przestała być w sklepach dostępna.
      Teraz czas reaktywować tradycję. Gęsi mrożone mozna kupić, aczkolwiek ich cena jest porażająca.
      Ale raz na jakiś czas....
      W tym roku na św. Marcina zrobiłam gęś po krakowsku: częściowo luzowana z kości, z nadzieniem z kaszy gryczanej, wątróbki i grzybów suszonych.
      Dobra, ale nie mam jeszcze wprawy w dzieleniu całego ptaszyska na porcje, nie jest to takie proste:)
      

      gęsina

      1 gęś
      wątróbka gęsia
      garść suszonych grzybów
      cebula
      włoszczyzna
      10 dag kaszy gryczanej (1 woreczek)
      natka pietruszki
      2 jajka
      sól, pieprz, majeranek
      smalec

      Gęś rozmrozić, natrzeć solą i majerankiem, zostawić na noc w lodówce.
      Później tuszkę ułożyć grzbietem do góry, rozciąć ostrym nożem przez cały grzbiet, oddzielić mięso ze skórą od kości. Obciąć szyję i skrzydła przy drugim stawie. Natrzeć wnętrze majerankiem i włożyć do lodówki.
      W tym czasie grzyby namoczyć i ugotować.
      Na kościach, skrzydłach i szyi oraz włoszczyźnie ugotować rosół, ugotować w nim woreczek kaszy.
      Wątróbkę i cebulę drobno posiekać, przesmażyć na smalcu, dodać kaszę i posiekane grzyby oraz natkę pietruszki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać jajka i ponownie wymieszać.
      Gęś nadziać kaszą, zszyć lub spiąć szpilkami.
      Włożyć do gęsiarki wysmarowanej smalcem, przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.
      Piec ok. 2,5 godzin. Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby gęś ładnie się zrumieniła.
      Gotowe. I teraz tylko zostało jej krojenie.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Gęsina na św. Marcina”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2011 05:54

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl