Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „muffinki”

  • niedziela, 29 czerwca 2014
    • Kto nie kocha muffinek

      Są na ich przyrządzenie tysiące przepisów.

      Te są przepyszne, kawowe, z czekoladą. Najbardziej je lubię z mocną, ciemną herbatą

      muffinki cappucino

      Muffinki cappuccino

      2 szklanki mąki

      ¾ szklanki cukru

      2 łyżki kawy rozpuszczalnej

      ¼ łyżeczki soli

      ¼ łyżeczki cynamonu

      2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      1 szklanka mleka

      ½ kostki rozpuszczonego masła (125 g)

      1 rozbełtane jajko

      kilka kropli olejku waniliowego

      ½ tabliczki gorzkiej czekolady (lub czekoladowe chipsy)

       

      Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Foremki wysmarować olejem lub masłem. Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.

      Mąkę, cukier, kawę, sól i cynamon i proszek do pieczenia wymieszać. Mleko, masło,  jajko, olejek wymieszać w drugiej misce. Do suchych składników dodać płynne  i krótko wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać. Przełożyć od foremek. Piec 20 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasteczka się upiekły.

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kto nie kocha muffinek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 czerwca 2014 11:40
  • poniedziałek, 19 lipca 2010
    • Mini-muffinki z jagodami

      Trudno przejść obojętnie wobec morza jagód na targu:) po koktailach jagodowych, po jedzonych solo, nadszedł czas na ciasto: najlepiej muffinki

      muffinki z jagodami

      Według przepisu Bajaderki z portalu mniammniam:
      składniki suche:
      2 2/3 szklanki mąki
      1 łyżka proszku do pieczenia
      duża szczypta soli
      1/2 szklanki cukru
      skórka otarta z 1 cytryny

      składniki mokre:
      2 jajka
      1 szklanka mleka
      2/3 szklanki oleju
      1 1/2 szklanki jagód

      oraz dodatkowo:
      3 łyżki roztopionego masła
      1/2 szklanki cukru

      Rozgrzać piekarnik do 200ºC, foremki do muffinów posmarować masłem. Wymieszać suche składniki, rozbełtać mokre składniki, połączyć razem, dodać jagody. Przełożyć masę do przygotowanych foremek. Piec około 20 minut, aż będą pieknie rumiane, sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy.
      Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremkach na 2 minuty, wyjmować po jednej, moczyć górę w rozpuszczonym maśle i potem leciutko obtoczyć w cukrze.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Mini-muffinki z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 lipca 2010 06:16
  • sobota, 05 stycznia 2008
    • Makowe mini-muffinki

      Ciągle jeszcze jest choinkowo-świątecznie-kolędowo.

      Trzej Królowie się zbliżają, i nawet kometa na niebie jest (szkoda tylko, że mała i noce raczej pochmurne). I ciągle jeszcze mi mało kolęd. Więc na taki wolny, weekendowy wieczór, cóż mogłoby być lepszego niż płyta z ulubionymi kolędami i pastorałkami?

      A ta ulubiona płyta to Kolędy polskiego big-beat`u, a więc: Czerwone Gitary, Skaldowie, Czerwono-Czarni, Filipinki.... Piękne, nie udziwnione aranżacje, a jednocześnie takie dynamiczne. I takie ciepłe i wzruszające...

       

      A do tego  kubek herbaty i makowe muffinki. Mak to bardzo świąteczny atrybut:))))

       

       

       

       

       

       

       

       

      A muffinki są z przepisu Bajaderki:

      składniki

      1/2 szklanki maku

      2 łyżki miodu

      2 łyżki wody

      3 łyżki soku z cytryny

      1/2 kostki masła

      1/2 szklanki cukru

      2 jajka

      1 łyżka otartej skórki z cytryny

      3/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu

      1 3/4 szklanki mąki

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

       

       

       

      sposób przygotowania

       

       

       

      Mak, miód i wodę podgrzać na średnim ogniu około 4 minut, aż mak wchłonie większość wody. Przestudzić i wymieszać z sokiem cytrynowym.

      Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka po jednym, wymieszać ze śmietaną i otartą skórką z cytryny, dodać ostudzony mak i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę i połączyć obie masy, ale nie mieszać za długo. Wypełnić natłuszczone foremki do muffinów do 3/4 wysokości i piec około 20 minut, aż lekko się zezłocą.

      Smacznego!!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      sobota, 05 stycznia 2008 22:59

Kalendarz

Styczeń 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl