Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „surówki”

  • poniedziałek, 30 lipca 2018
  • czwartek, 25 maja 2017
    • Młoda kapusta - dwie odsłony

      Miękka, owalna, ciemnozielona główka młodej kapusty była w sam raz na dwie potrawy: surówkę i kapustę zasmażaną.

      moda_kapusta_2017

      surwka_z_modej_kapusty1

      Surówka:

      ćwiartka główki młodej kapusty

      1 marchewka

      pół cebuli

      sól, pieprz

      2 łyżki majonezu (niezbyt gęstego)

      Kapustę drobno poszatkować, lekko posolić, ugnieść rękoma i zostawić na kilka minut.

      Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, cebulę posiekać w cieniutkie półplasterki.

      Całość wymieszać, doprawić do smaku, dodać majonez.

       

      Kapusta na ciepło

      3/4 główki młodej kapusty

      1 cebula

      łyżka oleju, 2 łyżki masła

      łyżka mąki

      sól, pieprz, łodyżka świeżego tymianku

      Kapustę drobno poszatkować, cebulę posiekać w cienkie półplasterki.

      Rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucić cebulę i kapustę, lekko posolić, podsmażyć, mieszając, podlać niewielką ilością wody, dodać tymianek, gotować kilka minut na małym ogniu, do miękkości.

      Rozgrzać na patelni łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, smażyć na rumianą zasmażkę.

      Dodać zasmażkę do kapusty, doprawić.

      I gotowe.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Młoda kapusta - dwie odsłony”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 maja 2017 13:10

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl