Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „kasza”

  • poniedziałek, 23 października 2017
    • Regionalne gołąbki z kaszą i grzybami

      Ciągle jeszcze mamy sezon na leśne grzyby. Tym razem miałam kilka podgrzybków, kilka maślaczków, garść kurek. Dołożyłam kilka pieczarek. Było w sam raz na świętokrzyskie gołąbki z kaszą pęczak i grzybami. Zapraszam!

      gobki_z_kasz

      Grzyby leśne: podgrzybki, maślaczki, kurki

      Grzyby suszone - kilka prawdziwków

      Pieczarki - kilka sztuk

      cebula

      szklanka kaszy pęczak

      1 jajko

      kapusta na gołąbki (najlepiej odmiana coolwrap, taka o luźno zwiniętych liściach, które łatwo oddzielić bez parzenia całej główki)

      olej, masło

      sól, pieprz, papryka

       

      Liście kapusty zblanszować, odciąć sztywny rdzeń z każdego liścia

      Szklankę kaszy wypłukać, zalać 2 szklankami wody, posolić, gotować aż cała woda wyparuje. Garnek przykryć, zawinąć w gazetę lub ręcznik - w ten sposób kasza dojdzie, będzie miękka i ziarna nie pozlepiają się.

      Teraz grzyby: suszone namoczyć w niewielkiej ilości wody, a pozostałe oczyścić i drobno posiekać. Wrzucić na olej i masło, lekko posolić, smażyć aż cała woda z nich wyparuje. Dodać pokrojone grzyby suszone i wodę w której się moczyły. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Smażyć wszystko jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia.

      Przełożyć grzyby do salaterki, dodać kaszę, doprawić przyprawami, dodać jajko, wymieszać.

      Nadziewać kaszą z grzybami zblanszowane liście kapusty, zwijać gołąbki, ułożyć w rondlu wyłożonym liściem kapusty, podlać wrzątkiem, dodać łyżkę-dwie masła, dusić na małym ogniu do miękkości.

      Podawać z sosem, np. pomidorowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 października 2017 10:32
  • czwartek, 06 lipca 2017
    • Zapraszam na kaszę gryczaną

      Zawsze dam się skusić na kaszę. Ten smak!

      I jakże miły jest ten dodatkowy bonus, że kasza jest tak fantastycznie zdrowa i na topie.

      Dziś zapraszam na kaszę gryczaną z piersią indyka i boczniakami

      kasza_gryczana_z_indykiem

      ilość kaszy zależy od ilości osób dla których przygotowujemy danie

      u mnie - 2 woreczki tj. 20 dag kaszy gryczanej

      2 plastry piersi z indyka

      1 cebula

      1 gniazdo grzybów boczniaków

      2-3 suszone prawdziwki

      sól, pieprz, gałązka rozmarynu

      olej, łyżka masła

       

      Kaszę gotujemy w woreczkach, wkładając do wrzącej osolonej wody, ok. 20 minut.

      Odcedzamy.

      Pierś indyka i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla na rozgrzane 2 łyżki oleju, smażymy, mieszając. Dodajemy pokrojone w paski boczniaki, lekko solimy, mieszamy i przesmażamy. Następnie zalewamy niewielką ilością wrzątku, dorzucamy suszone grzybki i rozmaryn. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut.

      Dodajemy na koniec łyżkę masła, doprawiamy solą i pieprzem.

      Mieszamy na patelni ugotowaną kaszę z indykiem, podsmażamy.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 lipca 2017 10:31
  • piątek, 16 września 2016
  • środa, 27 lipca 2016
  • wtorek, 25 lutego 2014
    • Co macie na obiad? U nas krupnik

      Ciągły brak czasu nie sprzyja kulinarnym eksperymentom.

      Dlatego obiad zupełnie zwyczajny: krupnik i to w dodatku bez zieleniny, bo jak się okazało właśnie „wyszła”

      krupnik

      Dla dwóch osób: duża cebula, 2 udka z kurczaka, kilka serduszek, 2 wątróbki drobiowe, marchew, pietruszka, kawałek selera bulwiastego, 2 ziemniaki, kilka suszonych prawdziwków, garść pęczaku, przyprawy (sól, pieprz, majeranek), 2 łyżki śmietany, łyżka masła

       

      Cebulę kroje w piórka, podsmażam na łyżce masła, dodaję utarte warzywa, po czym zalewam wodą. Dodaję mięso, lekko przyprawiam, dodaję grzybki, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wypłukaną kaszę, gotuję do miękkości kurczaka. Wyjmuję z zupy udka (będą do drugiego dania), serduszka i wątróbkę kroję na plasterki i wrzucam do zupy z powrotem.

      Doprawiam przyprawami do smaku, u nas delikatnie bardzo (mama nie lubi ostrych przypraw).

      Śmietanę dodaję do każdej porcji już na talerzu.

       

      I mały obiad już gotowy. Proszę do stołu:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 lutego 2014 09:47
  • niedziela, 04 listopada 2012
    • Buraczkowe koraliki kaszy pęczak

      Świetna i bardzo dekoracyjna propozycja p. Marty Gessler; jak sama pisała - jest to hit restauracyjny. Mnie szalenie smakuje, a moi goście, choć niektórzy deklarują, że nie lubią kaszy, to jednak zjedli ją do ostatniego ziarenka:)
      

      pęczak z buraczkami

      250 g pęczaku, 750 ml wody, 1 płaska łyżka masła, 4 małe buraki, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 2 gałązki rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego), skórka z 1/2 cytryny, skórka z 1 pomarańczy, sól, pieprz

      Pęczak płukamy. W rondlu gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli, wsypujemy kaszę, dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Garnek zdjejmujemy z ognia, owijamy  w koc lub wkładamy do śpiwora na kilka godzin; przez ten czas kasza wchłonie całą wodę i będzie świetnie ugotowana.
      Buraki myjemy, nie obieramy. Układamy je na folii aluminiowej przekrojone na pół, dodajemy oliwę, ocet balsamiczny, skórkę cytrynową i pomarańczową, sól, pieprz, rozmaryn. Całość mieszamy i owijamy szczelnie folią. Wstawiamy do rozgrzanego (180 st. C) piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę. Następnie buraki obieramy, wkładamy do blendera, wlewamy płyn, który powstał w trakcie pieczenia, i miksujemy. Mieszamy z ugotowanym pęczakiem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Buraczkowe koraliki kaszy pęczak”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 listopada 2012 10:45
  • czwartek, 30 września 2010
    • Sałatka Kaliny Jędrusik

      Przypomniałam sobie o niej, kiedy po obiedzie zostało mi nieco pęczaku. Bo ta sałatka jest właśnie z pęczaku.
      Przepis był publikowany kiedyś tam, w jakimś piśmie, nie wiem, czy nie w "Filipince". Wtedy to było dla mnie objawienie:)
      Bo sałatki robiło się wówczas jarzynowe albo śledziowe. Sałatka z kaszy?????? Niesłychane!

      sałatka z pęczaku

      Kalina tak mówiła o swoich sławnych sałatkach:


      Mam talent do dziwnych sałatek. Często przyjaciele próbowali zrobić takie same u siebie. Nie znając przepisu, pichcili tylko na wyczucie i mówili, iż to sałatka a`la Kalina, a ona niczym nie przypominała sałatki mojego pomysłu, robionej przeze mnie. Bez dokładnego przepisu nikt moich potraw nie zrobi.

      No, ale mimo to spróbujmy zrobić sałatkę pęczakową; jest super!

      pół szklanki pęczaku
      natka pietruszki, szczypiorek, koperek
      1 surowy ogórek
      ząbek czosnku
      vegeta, pieprz
      sos vinegret
      Pęczak ugotować.
      Pokroić drobno pietruszkę, szczypiorek, koperek (bez grubych łodyg). Ogórek obrać ze skórki, pokroić drobno na wielkość 2 ziarenek kaszy. Rozgnieść czosnek. Wymieszać zieleninę, ogórek i czosnek z kaszą.
      Przygotować sos vinegret: wymieszać w zakręconym słoiku: oliwę, sok z cytryny, ocet, musztardę, cukier (raczej nie dodawać do sosu czosnku, bo jest w sałatce).
      Wlać sos winegret do kaszy, osolić vegetą przesianą przez drobne sitko, doprawić pieprzem.
      Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

      Ja swoją sałatkę zrobiłam z oliwkami, bo akurat nie miałam ogórka pod ręką i dodałam cebulkę. I zamiast sosu vinegret dodałam łyżkę majonezu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka Kaliny Jędrusik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 września 2010 06:24
  • wtorek, 28 września 2010
    • Rydze podane z pęczakiem

      Zostało mi troszkę marynaty do rydzów, ot, tak na jeden mały słoiczek.
      Dokupiłam porcję grzybów, zapasteryzowałam, ale z kolei zostało mi trochę rydzów:))) Tak na dwie porcje.
      A właśnie czytałam, jak Agnieszka Kręglicka pisze sugestywnie o pęczaku:
      Owalne ziarna przecięte ciemniejszą kreską połyskują perłowo. Są jędrne i zwarte, poruszone widelcem rozsypują się osobno.
      Więc myślę: czemu nie? zrobię pęczak z rydzami:)

      rydze z pęczakiem

      Ugotowałam kaszę: na szklankę pęczaku bierzemy 3 szklanki wody.
      Pęczak płuczemy, wodę zagotowujemy, lekko solimy i na wrzątek wrzucamy kaszę. Gotujemy do miękkości, aż kasza wchłonie całą wodę.
      Zostawiamy pod przykryciem. Można garnek zawinąć w koc, by kasza doszła.
      A teraz rydze:
      Płuczemy bardzo dokładnie, bo w blaszkach lubią czaić się zaiernka piasku, igliwie, do łebków przylepiają się listki.
      Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, kiedy się rozgrzeje, układamy rydze ogonkami do góry (większe trzeba przekroić), solimy kapelusze i smażymy aż grzyby nieco oklapną, puszczą sok i on wyparuje. Wtedy dodajemy 2 łyżki masła i pokrojoną w plastry cebulę. Wszystko razem smażymy jeszcze jakieś 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
      I gotowe.
      Na porcji kaszy rozkładamy porcję rydzów.
      Smacznego!!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Rydze podane z pęczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 września 2010 06:06
  • niedziela, 18 lipca 2010
    • Potrawka z szafranem według Czernieckiego

      Rocznica Grunwaldu natchnęła mnie do dań dawnych; była karkówka z kuchni mistrzów krzyżackich, a dziś proponuję kuchnię polską: potrawkę z drobiu według przepisu Stanisława Czernieckiego, kucharza Rodziny Lubomirskich w Nowym Wiśniczu, autora książki Compendium Ferculorum, albo zebranie potraw, wydanej w tym roku jako reprint.

      potrawka z szafranem

      Przepis w brzmieniu oryginalnym:
      Potrawa z perłowymi krupkami
      Weźmij kapłona albo gęś, ociągnij, rozbierz w członki, włóż w garnek, wkraj drobno cebule i pietruszki, zalej rosołem, wsyp krup perłowych, masła dobrego, pieprzu, szafranu. Przywarz, a daj gorąco na stół.


      Dobrze, że w książce jest słowniczek! Ociągnąć - znaczy potrzymać mięso nad żarzącymi się węglami, w rondlu z masłem, lub podgotować w garnku, tak by się ścięło na wierzchu.
      Moja współczesna wersja przepisu:
      Podwójna pierś kurczaka i mięso z 1 udka kurczaka
      duża cebula
      2 pietruszki i łyżka posiekanej natki
      garść kaszy perłowej grubej
      ok. szklanki rosołu drobiowego
      masło, sól, pieprz, 7-8 nitek szafranu
      Roztopić łyżkę masła w żeliwnym rondlu, dodać mięso kurczaka pokrojone w kostkę, obsmażyć krótko, mieszając, na dużym ogniu.
      Zmniejszyć płomień, dodać cebulę i pietruszkę posiekane w półplasterki. Dodać wypłukaną kaszę. Zalać częścią rosołu i dusić pod przykryciem, uzupełniając rosołem w miarę jak kasza wchłonie płyn. Kasza musi być miękka. To potrwa jakieś 30 - 40 minut.
      Przyprawić solą, pieprzem i szafranem.
      Przy podawaniu wymieszać z posiekaną natką.
      Ja podałam te potrawkę z pieczywem i ogórkami kiszonymi.

      Kiedy tylko kupiłam książkę Czernieckiego, pojechałam do Nowego Wiśnicza, zobaczyć tę jego kuchnię na zamku:)

      zamek w Nowym Wiśniczu

      P.S. Mało mam doświadczenia z szafranem; zastanawiam się i właściwie nie umiem określić smaku tej przyprawy. Ostra! to na pewno. Nadaje żółtawy kolor. Chyba muszę trochę poeksperymentować z tymi niteczkami:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Potrawka z szafranem według Czernieckiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 lipca 2010 05:53

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl