Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „ciasta”

  • piątek, 04 maja 2018
    • Rolada różana

      Przyznam, że zapomniałam o tym przepisie. Znalazłam go, kiedy przeglądałam stary zeszyt, szukając jakiegoś prostego, szybkiego ciasta.

      I to jest to! rolada biszkoptowa przełożona marmoladą.

      Nie miałam marmolady, ale był jeszcze ostatni słoiczek konfitury z płatków róży, którą robiłam w ubiegłym roku.

      Zapraszam!

      rolada_rana

      5 jajek całych

      2 białka

      15 dag cukru

      10 dag mąki

      1 łyżka octu

      słoiczek (ok. 200 g) konfitury różanej

       

      Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodając na końcu ucierania ocet.

      Białka (7 szt) ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do utartych żółtek, dodajemy mąkę i wszystko lekko ale dokładnie mieszamy.

      Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

      Dużą blachę piekarnikową wykładamy pergaminem, wykładamy ciasto.

      Pieczemy ok. 15 minut.

      Ciasto wyjmujemy z pieca i od razu zwijamy, dopóki jest ciepłe.

      Kiedy lekko wystygnie, rozwijamy, nakładamy konfiturę i ponownie zwijamy.

      Obciążamy deseczką i zostawiamy aż ostygnie.

       

      Zamiast konfitury można przełożyć roladę dowolną masą lub bitą śmietaną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      piątek, 04 maja 2018 11:32
  • piątek, 30 marca 2018
    • Wielkanoc w kuchni

      Trochę łyso jest, kiedy przygotowuje się święta wielkanocne, będąc na diecie (po ataku woreczka). Dieta wprawdzie już prawie, prawie zarzucona, ale uważać trzeba i ta obawa, by złe nie wróciło...

      Parę migawek ze świątecznych słodkości i dekoracji domu

      Mazurki i baby

      mazurki_i_babki

      Przepisy na moje mazurki (bardzo szybkie do zrobienia i na pewno się udadzą) tutaj: mazurek orzechowo-piankowy  

      mazurek różany

      A babeczki zrobiłam z nowego przepisu

      babka_reformacka

      Jest to babka reformacka, z klasztornego przepisu; ucierana, solidna, może trochę za słodka, ale do mocnej ciemnej herbaty - idealna!

       

      szklanka mleka

      2 łyżeczki kakao

      2 jajka

      25 dag cukru

      25 dag mąki

      1 dag tartej bułki

      łyżeczka proszku do pieczenia

       

      W przepisie oryginalnym tak to szło:

      Kakao z mlekiem zagotuj, wystudź.

      Jaj z cukrem ostrożnie utrzyj; dalej je z ostudzonym mlekiem kakaowem rozmieszaj, mąki i tartej bułki dodaj, łyżką dokumentnie wybij (ja po prostu dalej to miksowałam), na koniec do tego ciasta proszku przesiej, wymieszaj, do wysmarowanej formy włóż, godzine wolno piecz.

      (Ponieważ zrobiłam kilka mniejszych babeczek, więc piekłam krócej, ok. pół godziny, w temp. 180 st. C).

      sodka_rodzinka

      kura_i_pisanka

      motyle_i_jajeczka

      koszyk_na_stole

      kuchenne_okno

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wielkanoc w kuchni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      piątek, 30 marca 2018 14:05
  • czwartek, 02 listopada 2017
    • Piernik Magdy Gessler

      Jak do tej pory, wszystkie przepisy p. Magdy Gessler, które wypróbowałam, są naprawdę świetne. Dlatego, kiedy szukałam przepisu na tradycyjny piernik, sięgnęłam do jej książek.

      I oto zapraszam na jej piernik świąteczny.

      Jest miękki (od razu, bez czekania aż skruszeje), bardzo aromatyczny, pachnący miodem i przyprawami. Zawinięty w folię, długo zachowuje świeżość i miękkość.

      Nie mam jeszcze recenzji osoby, która jest bardzo wybredna, jeśli chodzi o pierniki, i jej oczekiwania w tym temacie są bardzo duże, ale mam nadzieję, że i jej smakowało. Wpisuję to ciasto do rodzinnych przepisów (z zaznaczeniem oczywiście autorstwa)

      piernik_m_gessler

      1 szklanka cukru

      1 szklanka miodu

      pół kostki margaryny

      6 jaj

      2 szklanki mąki

      1 łyżeczka sody

      1 łyżeczka cynamonu

      opakowanie przyprawy do piernika

      1 szklanka śmietany

      oraz (to już moja propozycja): garść suszonej żurawiny i garść posiekanych orzechów oraz lukier (1 białko, tyle cukru pudru ile białko zabierze)

       

      Roztopić margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Następnie wlać do masy śmietanę i zagotować. Gdy ostygnie, dodać żółtka, mąkę, sodę, cynamon i pianę z białek.

      Dodać żurawinę i orzechy.

      Piec w temp. 180 st. C ok. 45 minut.

      Polukrować.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 listopada 2017 12:15
  • wtorek, 18 kwietnia 2017
    • Świąteczne słodkości

      Nie zapomniałam o świętach, ani o ciepłych życzeniach dla wszystkich, którzy tu zaglądają.

      Naprawdę.

      Tyle, że realne życie odsunęło na bok wirtualny świat i wizyty w nim.

      Mój świąteczny stół ozdobiły koszyczki dla każdego biesiadnika.

      st_wielkanocny_2017

      Mazurki na moim stole:

      Mazurek różany (duży i mini mazurki)

      mazurek_rany_2017

      mini mazurki

      3 jajka

      1 szklanka cukru

      2 łyżki konfitury z płatków róży

      10 dag mielonych migdałów

      8 dag tartej bułki

      na lukier:

      białko 1 szklanki cukru pudru (lub trochę więcej) tak aby lukier był dość gęsty

      do ozdoby: morele, migdały, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa kandyzowana

       Całe jajka utrzeć z cukrem i konfiturą z róży.

      Dodać mielone migdały i tartą bułkę, wymieszać.

      Nagrzać piekarnik do 180 st. C.

      Wyłożyć blaszkę papierem pergaminowym, rozłożyć równo ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone (wbity patyczek powinien być suchy). Trzeba tutaj uważać, żeby nie przesuszyć zbytnio ciasta.

      Przestudzić upieczone ciasto. Delikatnie zdjąć pergamin, przełożyć ciasto na deseczkę czy paterę, na której będzie podawane.

      Przygotować lukier: rozetrzeć w makutrze białko z cukrem pudrem na gładką, płynną masę. Nałożyć lukier na mazurek. Ozdobić mazurek bakaliami.

      Mazurek orzechowo-piankowy

      mazurek orzechowo-piankowy

      3 jajka

      25 dag cukru pudru + jeszcze 2 łyżki

      12 dag masła

      12 dag mąki

      25 dag zmielonych orzechów włoskich + kilka orzechów do dekoracji

      2 łyżki rumu

      1 wafel (opłatek)

      suszone morele i rodzynki do dekoracji

       

      Utrzeć na puch żółtka z 25 dag cukru pudru, dodawać porcjami miękkie masło, następnie mąkę, rum i orzechy.

      Przyciąć wafel do wielkości blachy, na której będziemy piec mazurek.

      Blachę lekko wysmarować masłem, wyłożyć pergaminem, na pergaminie położyć wafel, rozłożyć na nim ciasto.

      Białka ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru.

      Pokryć pianą ciasto.

      Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.

      Po upieczeniu, dopóki piana jest jeszcze ciepła i plastyczna, udekorować mazurek orzechami, morelami i rodzynkami.

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 kwietnia 2017 14:08
  • poniedziałek, 10 października 2016
    • Każdy ma swoją ulubioną szarlotkę

      Moja ulubiona jest z kruchego ciasta, z cukrową posypką, a jabłka kładę na ciasto tylko utarte, bez ich podsmażania czy duszenia.

      Jest idealna.

      30 dag mąki

      15 dag cukru

      10 dag masła

      1 jajko

      2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Szczypta soli

       

      I na nadzienie:

      3 duże jabłka odmiany szara reneta

      4 łyżki cukru

      Łyżeczka cynamonu

       

      Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy i wyrabiamy ciasto, siekając nożem, a kiedy składniki będą już dobrze rozdrobnione i połączone ze sobą, zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy do lodówki, aby oziębiło się.

      Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

      Blachę do wypieku wykładamy pergaminem.

      Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem.

      Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na pół.

      Każdą połówkę wałkujemy na prostokąt o wymiarach blachy.

      Jedną rozwałkowana połówkę dajemy na dno foremki, rozkładamy na cieście jabłka, przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem.

      Posypujemy z wierzchu grubym cukrem kryształem, który dociskamy lekko dłonią do ciasta.

      Nakłuwamy ciasto zaostrzonym patyczkiem.

      Pieczemy ok. 40-50 minut.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Każdy ma swoją ulubioną szarlotkę”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 października 2016 08:32
  • niedziela, 21 sierpnia 2016
    • Regionalne ciastko tertilówka

      Nazwane na cześć burmistrza Tarnowa z początku XX wieku, Tadeusza Tertila. Każdy prawdziwy tarnowianin wie, kim on był, ile mu Tarnów zawdzięcza. Kawiarnia i cukiernia "Tatrzańska" (istniejąca od 1859 roku, choć obecną nazwę nadano jej dopiero w 1936 roku) wprowadziła do swojej regionalnej oferty to ciasteczko: murzynek z bitą śmietaną i śliwkami w polewie czekoladowej.

      Receptura jest oczywiście zastrzeżona, ale degustacja pozwoliła na wierne odtworzenie smaku i drobne korekty, tak, że jest to obecnie moja autorska - jako tarnowianki - wersja tertilówki. Zapraszam!

      b_tertilwka

      Murzynek:

      3 jajka

      1 i 1/2 szklanki mąki

      1 i 1/4 szklanki cukru

      łyżeczka proszku do pieczenia

      3/4 kostki masła

      2i 1/2 łyżki ciemnego kakako

      10 łyżek wody

      pół szklanki chipsów czekoladowych (lub pokrojonej drobno gorzkiej czekolady)

       

      Masło, cukier, kakao i 5 łyżek wody włożyć do rondla i zagotować. Masę wystudzić, po czym dodać do niej żółtka jajek, mąkę, proszek do pieczenia oraz 5 łyżek wody. Wymieszać.

      Ubić pianę z białek, wymieszać z masą, dodać czekoladowe chipsy, przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, piec w 180 st. C ok. pół godziny. Trzeba uważać, by nie przesuszyć ciasta.

      Wyjąć, wystudzić.

       

       

      2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, dobrze wystudzić.

      500 ml śmietany 36% ubić na sztywno, dodać 2 czubate łyżki cukru pudru, dodać wystudzoną żelatynę.

       

      Teraz zaczynamy składanie ciasta:

      Odkroić cieniutką wierzchnią warstwę ciasta, posmarować ciasto kilkoma łyżkami konfitury z płatków róży.

      Nałożyć ubitą śmietanę.

      Włożyć do lodówki na kilka godzin.

       

      Zrobić czekoladową polewę:

      200 g gorzkiej czekolady

      50 g masła

      50 g śmietanki 30%

      Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać masło i śmietankę, mieszać aż całość połączy się jednolitą masę.

       

      Następnie 20 dag śliwek suszonych bez pestek pokroić, skropić rumem.

      Ułożyć śliwki na wierzchu ciasta, po czym oblać całość czekoladową polewą.

      Włożyć do lodówki jeszcze raz na kilka godzin.

      I gotowe.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Regionalne ciastko tertilówka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 sierpnia 2016 09:59
  • środa, 23 marca 2016
    • Bardzo szybki mazurek różany

      Jest przepyszny, i tak szybko się go robi. Najdłużej właściwie schodzi dekorowanie, zwłaszcza, że mazurki lubią symetrię w ozdabianiu. Smak konfitury z płatków róży jest bardzo wyraźny, pewnie dlatego, że daje się ją do ciasta, nie do nadzienia.

      mazurek różany

      mazurek różany

      3 jajka
      1 szklanka cukru
      2 łyżki konfitury z płatków róży
      10 dag mielonych migdałów
      8 dag tartej bułki
      na lukier:
      białko
      ok. 1 szklanki cukru pudru (lub trochę więcej) tak aby lukier był dość gęsty
      do ozdoby: morele, migdały, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa kandyzowana, listeczki bukszpanu

      Całe jajka utrzeć z cukrem i konfiturą z róży.
      Dodać mielone migdały i tartą bułkę, wymieszać.
      Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
      Wyłożyć blaszkę papierem pergaminowym, rozłożyć równo ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone (wbity patyczek powinien być suchy). Trzeba tutaj uważać, żeby nie przesuszyć zbytnio ciasta.
      Przestudzić upieczone ciasto. Delikatnie zdjąć pergamin, przełożyć ciasto na deseczkę czy paterę, na której będzie podawane.
      Przygotować lukier: rozetrzeć w makutrze białko z cukrem pudrem na gładką, płynną masę. Nałożyć lukier na mazurek. Ozdobić mazurek bakaliami.

      Zostawić do zastygnięcia lukru.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Bardzo szybki mazurek różany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      środa, 23 marca 2016 06:10
  • sobota, 31 marca 2012
    • Mazurek św. Katarzyny

      Na Święta Wielkanocne obowiązkowo piekę zawsze serowiec, piegus z makiem dla mamy, jakąś babkę i mazurek. I o ile tamtych pierwszych ciast, to zwykle ledwo skubnę, ot, tak mały kęs do kawy, to mazurek jest dla mnie. Nikt jakoś nie tęskni za tym ciastem, zresztą nie było u nas dawniej tradycji ich pieczenia. Ja natomiast od paru już lat wyszukuję przepisy na nie i bawię się ich przygotowaniem:)  Moją ambicją jest wypróbować co roku jakiś nowy przepis.
      Popatrzcie, jaki przepis znalazłam w tym roku:

      37 dag cukru, 6 białek, 25 dag migdałów, 25 dag daktyli, 1 cytryna, 2 tabliczki czekolady, 2 opłatki

      Białka na pianę ubij, cukier dodać racz, wałkiem na masę ucieraj, utartą cytrynową skórkę, sok z cytryny całej i utartą czekoladę dodaj, a ucierać, aż gęsty i gładki zrobi się lukier, daktyle w paseczki pokrajane dodaj, takoż migdały bez łupin cienko w piórka poszatkowane; wymieszaj dokumentnie, na palec grubo na opłatki nałóż, brzegi wyrównaj, w bardzo chłodnym piecyku piec racz.
      Bacz, bo mazurek schnąć raczej, niż piec się powinien.

      Podoba mi się ten przepis:) i mam w planie wypróbować go:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek św. Katarzyny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      sobota, 31 marca 2012 06:15

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl