Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „top chef”

  • piątek, 11 września 2015
    • Ruszyła nowa edycja Top Chef

      Dla mnie to obecnie najciekawszy program kulinarny.

      Ciekawe zadania stawiane przed uczestnikami, ciekawe osobowości, mnóstwo inspirujących pomysłów kulinarnych, zwłaszcza w zakresie sztuki podawania potraw.

      No i nie będę ukrywać, że z ogromną ciekawością czekam na kolejną koszulkę p. Macieja (jego kolekcja jest imponująca!)

      top chef

      

      Głównym zadaniem pierwszego odcinka było zmierzenie się uczestników z kuchnią regionalną. Każdy miał zaprezentować potrawę z regionu, z którego pochodzi.

      Wydawało by się, że nie będzie to trudne; tyle ostatnio mówi się w mediach o powrocie do korzeni, promuje się lokalne smaki, wpisuje się je na listy produktów zastrzeżonych… w wielu naszych domach nadal gotuje się to, co gotowała mama, babcia…

      A jednak był problem. Uczestnicy nie bardzo wiedzieli, co jest sztandarowym produktem regionu, z którego pochodzą (rzecz jasna nie wszyscy: Anna z Bielska-Białej nie miała problemu z kuchnią śląską, Sergiusz z Poznania również wiedział wszystko o kuchni wielkopolskiej).

      Rozczarowali mnie przedstawiciele Małopolski: Przemysław i Hubert. Zwłaszcza Hubert, bo Przemysław przynajmniej bazował na produktach typowych dla małopolskiej kuchni : pstrąg, sery. Ale Hubert? Z Podhala? Aż prosiło się, żeby zrobił kwaśnicę, jagnięcinę czy moskole. Ale nie. On zrobił polędwicę wieprzową z rabarbarem i sosem borówkowym. Chyba tylko te borówki są typowym tatrzańskim produktem, bo całe dolne partie gór zarośnięte są borowiną.

       

      Zastanawiałam się potem, co ja bym podała z mojego tarnowskiego regionu. Mamy świetne przepisy z wykorzystaniem kaszy, fasoli, kapusty, grzybów, jabłek, śliwek. Mamy świetne zupy, bardzo proste, ale przesmaczne. Wydaje mi się, że największym problemem byłby czas, jaki się ma do dyspozycji. 60 minut to jednak za mało, biorąc pod uwagę konieczność wstępnej obróbki produktów, zwłaszcza np. fasoli.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      piątek, 11 września 2015 10:06

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl