Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „polędwica”

  • wtorek, 04 września 2012
    • Zrazy ole! Magdy Gessler

      Potrawa (i jej nazwa - zrazy naturalne bite z czerwonymi kozakami ole!) jest autorstwa Magdy Gessler, zamieszczonego w książce, o której wczoraj pisałam. Z części purpurowej (pożądanie).
      Powiem wam, że... smakowała nam! O, tak! Zarówno farsz do zrazów, jak i sos są świetne, pikantne, o złożonym, ale bardzo zharmonizowanym smaku.
      Ten przepis jest nieco skomplikowany, wymaga trochę zachodu, ale o! warto, ole! :)

      zrazy M Gessler

      0,5 kg polędwicy (zrobiłam z polędwiczek wieprzowych, choć oryginalnie powinna to być polędwica wołowa, ale taka jest droga teraz!)
      3 cebule
      4-5 ziaren grubo tłuczonego ziela angielskiego
      ocet (użyłam balsamicznego)
      pół selera korzeniowego
      12 grzybów kozaków
      2 łyżki tartej bułki
      1 łyżka masła
      pół pęczka koperku
      musztarda rosyjska
      sól i pieprz
      4 suszone prawdziwki
      4 gożdziki
      4 liście laurowe
      nać dużego selera
      1/2 cytryny
      500 mi bulionu wołowego

      Mięso kroimy w plastry 2 cm grubości, 1 cebulę ścieramy na tarce, doprawiamy solą i pieprzem. Nacieramy cebula mięso, wcieramy pieprz i ziele angielskie, skrapiamy octem i obkładamy startym selerem. Zostawiamy na noc.
      Następnego dnia mięso trzeba rozbić ręką na cienkie płaty.
      Nóżki kozaków przesmażamy na maśle, odstawiamy.
      Na maśle smażymy posiekaną drobno cebulę, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, wsypujemy posiekany koper. Mieszamy, odstawiamy.
      Zrazy solimy, smarujemy musztardą oraz farszem, nakładamy nóżkę kozczka, rolujemy, spinamy wykałaczką, obsmażamy na złoto. Wkładamy do rondla.
      Smażymy osobno kapelusze kozaków, dodajemy sok z pół cytryny, solimy, pieprzymy. Przekładamy do rondla ze zrazami.
      Dodajemy suszone prawdziwki, goździki, liście laurowe, nać selera, cebulę, zalewamy gorącym bulionem.
      Dusimy pod przykryciem ok. godziny.
      Podajemy z kaszą lub tylko z chlebem.
      
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zrazy ole! Magdy Gessler”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 września 2012 06:50
  • niedziela, 16 października 2011
    • Tokań siedmiu wodzów

      Urok tego gulaszu (w polskim rozumieniu tego słowa) polega na tym, że każdy kęs to niespodzianka: nie wiesz, na jaki rodzaj mięsa natrafisz: na soczystą polędwicę, delikatną cielęcinę, czy może na wyrazistą, ciemną, esencjonalną wołowinę.
      Bo tokany to gulasz z kilku rodzajów mięs.
      

      tokany 7 wodzów

      2 polędwiczki wieprzowe
      300 g cielęciny
      400 g wołowiny na pieczeń
      cebula
      strąk papryki
      pomidor
      smalec ze skwarkami do smażenia
      250 ml śmietany
      ok. łyżka mąki
      przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku

      Roztopić 2 łyżki smalcu i przesmażyć na nim posiekaną cebulę.
      Zdjąć rondel z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać, podlać niewielką ilością gorącej wody.
      Postawić na ogniu, dodać pokrojoną w paski wołowinę, przykryć i dusić ok. godziny, podlewając wodą.
      Następnie dodać pokrojoną w paski cielęcinę i po pół godzinie duszenia, pokrojone tak samo polędwiczki.Dodać pokrojoną paprykę i obrany ze skórki i pokrojony pomidor.
      Dusić aż mięsa będą miękkie, uzupełniając wodę.
      Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie jeszcze papryką.
      Na końcu dodać wymieszaną z mąką śmietanę.
      Gotować jeszcze ok. 10 minut.


      Tokań - jak każdy gulasz - lubi mieć czas na dojrzewanie, najlepszy jest na drugi dzień.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tokań siedmiu wodzów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 października 2011 05:42
  • poniedziałek, 13 września 2010

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl