Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „jagnięcina”

  • poniedziałek, 27 czerwca 2011
    • Pieczona jagnięcina

      Trudno jest w moim mieście kupić jagnięcinę; właściwie to jest tylko jeden sklep, który ma ją w sprzedaży, ale tylko mrożoną, i to z Nowej Zelandii. Nie mówiąc juz o szalonej cenie za kilogram! Ale dobre i co.
      Chciałam zrobić kotlety, takie dekoracyjne, z kostką, ale gdzie tam! Kupujesz porcję mrożonki i nie wiesz, co tam masz. Ja miałam 2 kawałki pieczeni (1,5 kg)
      No więc zrobiłam pieczeń:)
      

      jagnięcina

      Jest to naprawdę świetne mięso, delikatne, lekko ostrym smaku, kruchutkie. Wymaga tylko wcześniejszego przygotowania i marynowania.
      Przede wszystkim trzeba go oczyścić z cienkiej błonki.
      Następnie natarłam mięso solą, pieprzem, przyprawą prowansalską, obłożyłam plasterkami czosnku. Skropiłam oliwą i wytrawnym białym winem. Przykryłam folią i do lodówki na 2 dni.
      Potem nagrzałam piekarnik do 200 st. C, a w rondlu rozgrzałam nieco oliwy i przesmażyłam mięso ze wszystkim stron. Dodałam 50 ml octu i kieliszek białego wytrawnego wina. Piekłam pod przykryciem 1 godz. Po tym czasie odkryłam mięso i piekłam jeszcze 40 minut aż mięso stało się miękkie i lekko zrumienione.
      Dajemy mu nieco przestygnąć i kroimy na plastry.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczona jagnięcina”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 czerwca 2011 06:06

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl