Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać
Wpisy otagowane „Tapas”
Przyszedł czas na wypróbowanie przepisów z hiszpańskich warsztatów kulinarnych. Zaczęłam od tortilli, ale chciałam zrobić taką podawaną na zimno, jako przekąskę tapas. Pierwsze podejście wyszło smakowo fajnie, ale było zbyt płaskie, bardziej był to omlet. Pomyślałam sobie, że trzeba to po prostu nie smażyć, ale upiec w piekarniku, wtedy powinno dać się kroić w kostkę. I to był dobry pomysł. Wyszło super!
30 dag cukinii
1 cebula słodka
1 papryka czerwona (mała)
garść kluseczek typu spaetzle (kupiłam w Lidlu)
ząbek czosnku
5 jajek
przyprawy: sól, pieprz, papryka
oliwa
Cebulę i paprykę posiekać w kostkę, podsmażyć na patelni, uważając, by cebula się nie przyrumieniła.
Dorzucić kluseczki spaetzle, chwilę wszystko podsmażyć. Odstawić do przestygnięcia.
Cukinię obrać (jeśli jest młoda nie musi się obierać, ale ja akurat miałam taką dużą, wyrośniętą, z twardą skórką), po czym zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Rozgrzać na dużej patelni oliwę i dodać startą cukinię, lekko posolić i smażyć, aż cukinia zrobi się szklista.
Odstawić z ognia.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Do dużej miski wbić jajka, roztrzepać je na jednolitą masę, lekko posolić, doprawić pieprzem i papryką, dodać do jajek cebulę z papryką i kluseczkami oraz cukinię. Wymieszać.
Przełożyć całość do foremki ( u mnie była to foremka o rozmiarach 22 x 13 cm) i włożyć do pieca na jakieś 30-40 minut.
Sprawdzić gotowość wbijając patyczek, jeśli pozostanie suchy, danie gotowe.
Zostawić do ostudzenia, po czym pokroić w kostkę lub trójkąty.
W kilku uczonych książkach wyczytałam, że jako tapas może być podana tortilla pokrojona w kawałki. Zimna.
Nie bardzo mi się to widziało, ale myślę sobie, spróbuję.
Zrobiłam tortillę z grzybami i cukinią, część zjadłam od razu - pyszna!, część zostawiłam do ostygnięcia i pokrojenia - i tak, jak myślałam, nie leży mi to. Nie będzie na moim przyjęciu tortilli jako tapas.
A wiecie, muszę się postarać tym razem z menu:))) bo jeden z uczestników kilka lat spędził w Hiszpanii i sprawę tapasów ma na pewno w jednym paluszku:)))
To teraz przepis na tortillę o średnicy 16 cm
pół małej cukinii
1 duży prawdziwek
garsteczka kurek
1 cebula
2 jajka
sól, pieprz, szczypta papryki
oliwa, masło
Cukinię (jeśli młoda to ze skórką) kroimy w kostkę, podobnie cebulę i prawdziwka.
Kurki (moje były małe) zostawiamy w całości.
Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę z masłem, solimy i przesmażamy, mieszając aż składniki zeszklą się.
Roztrzepujemy jajka, solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę i wlewamy na grzyby.
Smażymy na małym ogniu aż jajka się zetną.
Amatorzy jajek dobrze wysmażonych mogą przerzucić tortillę na drugą stronę i dopiec ją z wierzchu.
Smacznego!
W moich poszukiwaniach hiszpańskich tapas, natknęłam się na sałatkę z pomidorów z rejonu Galicji - najbardziej wysuniętej na zachód krainy Hiszpanii, leżącej nad Atlantykiem. To tu znajduje się camino de Santiago - pielgrzymkowy szlak Europy do grobu św. Jakuba Apostoła, oznaczony muszlami.
Jeśli chodzi o sałatkę - to doprawdy trudno by znaleźć prostszy, a równie smaczny przepis.
3 duże pomidory
natka pietruszki
ząbek czosnku
sól, pieprz
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dno miski nacieramy przekrojonym czosnkiem.
Układamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką.
Teraz sos:
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, estragon (lub zioła prowansalskie)
przeciśnięte pół ząbka czosnku
1-2 łyżki ciepłej wody
Ucieramy w moździerzu wszystkie składniki sosu, aż otrzymamy jednolitą emulsję.
Sosem polewamy pomidory.
Wstawiamy do lodówki na jakąś godzinę.
Smacznego!
A to moja pamiątkowa muszla z Santiago de Compostella
Polędwiczki z sosem winegretowym
(z blogu http://www.kuchnianadatlantykiem.com/search?q=tapas)
to świetna propozycja do mojego przygotowywanego party.
Podam je w porcelanowej łyżce, o, tak:
Tyle, że planuję podać wszystkie tapas na jednym dużym talerzu; znaczy się dla każdego duży talerz z tapasami:)
A polędwiczki robiłam tak:
1 polędwiczkę wieprzową natarłam solą, pieprzem, tymiankiem, skropiłam oliwą i wrzuciałm do lodówki na jakąś godzinę.
Po tym czasie obsmażyłam ją w całości na oliwie, przełożyłam do żaroodpornego półmiska i piekłam w piekarniku (200 st. C) ok. 20 minut.
Zostawiłam do wystygnięcia.
Zrobiłam sos:
Trzeba wymieszać razem następujące składniki:
łyżka musztardy
zmiażdżony ząbek czosnku
sok i skórka otarta z pół cytryny
szczypta cukru
oliwa extra vergin
ciepła woda
Oliwę i wodę dodawałam na oko, w sumie miałam niecałą szklankę sosu.
Dodaje się do niej pokrojone na plastry oliwki (moje były nadziewane anchois) i pokrojone 2-3 suszone pomidory.
Dorzuca się posiekaną natkę pietruszki.
Dodaje się jeszcze kapary, ale tych akurat nie miałam.
Na ciepło to świetna propozycja obiadowa; ale u mnie będzie na zimno.
Nadszedł czas testowania kuchni hiszpańskiej. Ale nie tak w ogóle.
Przygotowuję się do party, w czasie którego będziemy oglądać film Luisa Buñuela: "Dyskretny urok burżuazji".
Z uwagi na narodowość reżysera, na party chcę podać dania kuchni hiszpańskiej, aczkolwiek sam film jest właściwie pastiszem biesiad francuskich.
Na pewno będą tapas, te malutkie, na jeden kęs przekąski, podawane wieczorami w hiszpańskich knajpkach do wina.
Jadnymi z najprostszych tapas są oliwki, kosteczki sera, kawałki chorizo.
Oki. Ser i oliwki mi pasują. Ale jeśli ser to jaki???
Kupiłam do wypróbowania ser manchego, jeden z najpopularniejszych w Hiszpanii.
Jest to ser twardy, dojrzewający, z mleka owiec rasy manchego. Jego kolor to piaskowy beż przechodzący w szarość (w zależności od stopnia dojrzałości).
Jest ostry, słony (ale bez przesady), bardzo smaczny.
Wypróbowałam go w zestawieniu z oliwkami, winogronami, szynką dojrzewającą.
Pasuje, jak najbardziej. :))
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |