Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „gruszki”

  • poniedziałek, 31 października 2011
    • Wołowina z gruszką

      Propozycja z kuchni francuskiej; sos pomarańczowo-gruszkowy jest obłędny! i nadaje mięsu bardzo wykwintnego charakteru:)
      

      wołowina z gruszką

      pół kg pieczeni wołowej
      2 gruszki
      pół szklanki soku pomarańczowego
      ząbek czosnku
      łyżka musztardy Dijon
      łyżka brandy
      płaska łyżka mąki ziemniaczanej
      sól, pieprz, oliwa

      Mięso natrzeć solą, obsmażyć ze wszystkich stron na gorącej oliwie, przełożyć do brytfanny i upieć w piekarniku (200 st. C) aż będzie miękkie, co będzie trwało jakieś 1,5 do 2 godzin.
      W tym czasie przygotować gruszki i sos.
      Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki.
      Do rondelka wlać sok pomarańczowy, rozcieńczyć nieco wodą, włożyć gruszki i zagotować. Od zagotowania gotować jeszcze 5 minut.
      Wyjąć gruszki. Odlać nieco płynu, dodać do niego mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
      Do pozostałego soku dodać posiekany czosnek i musztardę. Zagotować.
      Dodać wymieszany sok z mąką i mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Dodać brandy, doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
      Mięso pokroić na plastry, obłożyć gruszkami, polać sosem.
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Wołowina z gruszką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 października 2011 06:18

Kalendarz

Styczeń 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl