Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „gulasz”

  • niedziela, 16 października 2011
    • Tokań siedmiu wodzów

      Urok tego gulaszu (w polskim rozumieniu tego słowa) polega na tym, że każdy kęs to niespodzianka: nie wiesz, na jaki rodzaj mięsa natrafisz: na soczystą polędwicę, delikatną cielęcinę, czy może na wyrazistą, ciemną, esencjonalną wołowinę.
      Bo tokany to gulasz z kilku rodzajów mięs.
      

      tokany 7 wodzów

      2 polędwiczki wieprzowe
      300 g cielęciny
      400 g wołowiny na pieczeń
      cebula
      strąk papryki
      pomidor
      smalec ze skwarkami do smażenia
      250 ml śmietany
      ok. łyżka mąki
      przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku

      Roztopić 2 łyżki smalcu i przesmażyć na nim posiekaną cebulę.
      Zdjąć rondel z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać, podlać niewielką ilością gorącej wody.
      Postawić na ogniu, dodać pokrojoną w paski wołowinę, przykryć i dusić ok. godziny, podlewając wodą.
      Następnie dodać pokrojoną w paski cielęcinę i po pół godzinie duszenia, pokrojone tak samo polędwiczki.Dodać pokrojoną paprykę i obrany ze skórki i pokrojony pomidor.
      Dusić aż mięsa będą miękkie, uzupełniając wodę.
      Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie jeszcze papryką.
      Na końcu dodać wymieszaną z mąką śmietanę.
      Gotować jeszcze ok. 10 minut.


      Tokań - jak każdy gulasz - lubi mieć czas na dojrzewanie, najlepszy jest na drugi dzień.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tokań siedmiu wodzów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 października 2011 05:42
  • sobota, 15 października 2011
    • Bogracz-gulasz

      Bogracz (bogracsgulas) jest odmianą węgierskiej zupy gulaszowej.
      Powiem wam, że tyle razy robiłam zupę gulaszową, że wydaje mi się ona czymś zwyczajnym, niemal banalnym.
      A tu, proszę, moi goście byli oczarowani jej smakiem, nie mogli się nachwalić.
      Skoro tak, to zapraszam do kuchni:)
      

      bogracz

      50 dag wołowiny na pieczeń
      2 łyżki smalcu ze skwarkami
      2 cebule
      2 świeże papryki (zielona i czerwona)
      2 pomidory
      1 marchewka
      1 pietruszka
      2 ziemniaki
      2 ząbki czosnku
      2 łyżki węgierskich kluseczek tarhony (może być polski makaron zacierkowy)
      przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, kminek
      łyżka ostrej pasty parykowej lub gulaszowej
      śmietana

      Roztopić smaleć w rondlu, dodać posiekaną cebulę, przysmażyć aż się zezłoci, dodać posiekany czosnek.
      Zdjąć rondel z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać.
      Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną dość kostkę, postawić na ogniu i przesmażyć 2 minuty, mieszając.
      Wlać ok. litra gorącej wody, posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu, ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.
      Następnie dodać posiekaną paprykę, pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaka oraz kluseczki tarhony. Dolać nieco gorącej wody.
      Doprawić kminkiem, solą i pieprzem i gotować aż warzywa zmiękną.
      Dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory.
      Gotując, uzupełniać w miarę potrzeby wodę, pamiętając jednak, że zupa ma być gęsta.
      Kiedy już pomidory się rozpadną - zupa jest gotowa.
      Doprawić ją pastą paprykową i przyprawami.
      Zupa najlepsza jest na drugi dzień, kiedy już smaki dobrze się przetrawią.
      Na każdą porcję na talerzu włożyć łyżkę śmietany.
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bogracz-gulasz”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      sobota, 15 października 2011 06:24
  • sobota, 28 sierpnia 2010

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl