Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „zupy”

  • piątek, 31 sierpnia 2007
    • Kalafiorowa zupa-krem z kurkami

      A to mój obiad na dziś: kalafiorowy krem z kurkami. Delikatna słodycz kalafiora smacznie komponuje się z wytrawnym smakiem kurek

       

       

       

       

       

       

       

       

      Co trzeba by mieć dla 4 osób?

      1 mały (naprawdę mały kalafior)

      2 małe ziemniaki

      1 mała cebulka

      plaster (ok. 3cm grubości) selera bulwiastego

      pół litra bulionu warzywnego z kostki

      2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

      łyżka mąki

      gałka muszkatołowa

      przyprawa paprykowa cajun

      sól, pieprz

      garść kurek

      olej, masło

      natka pietruszki

       

       To zaczynamy:

      Przygotować bulion warzywny z kostki. Trzeba mieć również gorącą przegotowaną wodę pod ręką.

      Ziemniaki, cebulę i seler obrać, pokroić w kosteczkę.

      Rozgrzać w szerokim rondlu po łyżce oleju i masła, wrzucić pokrojone jarzyny. Chwilę przesmażyć, oprószyć mąką, po czym wlać bulion warzywny.

      Kalafiora podzielić na małe różyczki, dorzucić do rondla z jarzynami, uzupełnić gorącą wodą, żeby wszystkie jarzyny swobodnie sobie pływały, lekko osolić, gotować na małym ogniu. Po ok. 10 minutach wyjąć część różyczek kalafiora, przełożyć do małego rondelka, przykryć pokrywką i odstawić. Różyczki te dorzuci się po kilka do każdego talerza zupy.

      Pozostałe warzywa gotować dalej na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą zupełnie miękkie, jakieś pół godziny, może troszkę więcej.

      W tym czasie przygotować kurki: rozgrzać na patelni troszkę oleju i masła, wrzucić opłukane, pokrojone na mniejsze kawałki kurki, smażyć aż całkowicie wyparuje sok i tłuszcz. Lekko posolić i popieprzyć. Przełożyć na bibułkowy ręcznik, żeby odsączyć je z tłuszczu.

      Rondel z zupą odstawić z ognia, zmiksować. Ta zupa-krem jest dość gęsta; gdyby wyszła zbyt gęsta trzeba dodać troszkę gorącej wody. Następnie trzeba dodać śmietanę, przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej i szczyptą przyprawy cajun; nie za dużo, żeby przyprawy nie zdominowały łagodnej słodyczy kalafiora. Ewentualnie doprawić jeszcze solą.

      Wlać zupę do miseczek, dorzucić na każdy talerz różyczki kalafiora, kilka kurek, ozdobić natką pietruszki.

      Smacznego!!!!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      piątek, 31 sierpnia 2007 09:37

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl