Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „pascha”

  • piątek, 22 kwietnia 2011
    • Wielkanocna pascha

      Mimo, że to właściwie potrawa pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego, w naszym domu właściwie nieznana, od pewnego czasu robię ją co roku na święta wielkanocne.
      Głównie jako prezent dla J. któremu bardzo drogie są związki z naszymi dawnymi Kresami Wschodnimi.

      pascha

      50 dag tłustego białego sera 3-krotnie mielonego
      15 dag masła
      4 żółtka
      2/3 szklanki cukru
      1 mała torebka cukru waniliowego
      2 łyżki rumu
      bakalie: rodzynki, kandyzowane wiśnie lub żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele. orzechy

      Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać miękie masło i dalej ucierać. Dodać ser, wymieszać. Dodać bakalie i rum.
      Sitko wyłożyć wilgotną gazą (ok. 4-5 warstw, cienkiej, pojedynczej gazy), na gazie położyć ser, przykryć rogami gazy, obciążyć talerzykiem i włożyć sitko do naczynia tak, żeby ociekająca woda miała gdzie spływać. Wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem wyjąć na talerz, udekorować. Kroić jak torcik, w trójkąty.

      pascha dla Jot

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Wielkanocna pascha”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      piątek, 22 kwietnia 2011 12:30

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl