Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „owoce”

  • poniedziałek, 06 sierpnia 2018
    • Ciekawe dlaczego w sklepach nie ma dżemów jabłkowych?

      W końcu, czego, jak czego, ale jabłek to nam w Polsce nie brakuje.

      A jabłka wszyscy w Polsce lubią. Ba! każdy ma swoją ulubioną odmianę!

      I dżemy też wszyscy lubią. Do świeżej chrupiącej bagietki, na grzankę...

      Ale dżemów jabłkowych w sklepach nie ma. Są wszystkie inne: truskawkowe, śliwkowe, wiśniowe, agrestowe, pomarańczowe....

      Czemu nie jabłkowe? Zbyt banalne w smaku? Mało ciekawy kolor? Czy zbyt rozciapana konsystencja?

      Naprawdę nie wiem.

      Ale ja sobie zrobiłam trochę dżemów jabłkowych. Może z uwagi na dodatki (cebulka, ostre przyprawy, jak choćby pieprz) trzeba by je nazwać chutneyem?

      Ale dla mnie to jednak ciągle dżem, z uwagi na zastosowanie. To słodkie, acz z pikantną nutą, smarowidło na chleb.

      dżem jabłkowy

      

      Bawię się tą manufakturą dżemową, bo dostaję ostatnio sporo papierówek, głównie w formie spadów, i znudziły mi się już naleśniki z jabłkami, racuszki z jabłkami i kompoty.

      Nie robię pulpy do szarlotki, bo nie lubię. Nadzienie do szarlotki, którą lubię, jest zawsze ze świeżych jabłek, startych na grubej tarce, i położonych na warstwie ciasta, bez żadnej wstępnej obróbki cieplnej. Żadne rozprażanie czy zasmażanie jabłek.

      Ale wróćmy do dżemów.

      Jabłka obieram, kroję na kawałki, wkładam do rondla, zasypuję cukrem (ilość cukru do smaku, trzeba próbować) i zaczynam podgrzewać na małym ogniu.

      Kroję cebulę na drobniutką kosteczkę, dodaję do jabłek, podlewam niewielką ilością wrzątku.

      Dodaję dodatki typu rodzynki, suszoną żurawinę, pokrojone śliwki, co tam mam akurat pod ręką.

      Doprawiam pieprzem, szczypta cynamonu, szczyptą papryki.

      Smażę, mieszając (!) aż masa zgęstnieje.

      Po czym przekładam do słoiczków twist, zakręcam, obracam denkami w dół i zostawiam do wystygnięcia.

      Naprawdę pyszne!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciekawe dlaczego w sklepach nie ma dżemów jabłkowych?”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 sierpnia 2018 12:05
  • sobota, 24 września 2016
    • Regionalny garus z gruszek

      Zapraszam na świętokrzyską regionalną jesienną zupę z gruszek: nazywa się garus.

      garus

      To jedna z zup, które robi się prawie z niczego: 4-5 szt małych dojrzałych
      gruszek, ziemniaki, cukier, 2 łyżki śmietany, przyda się goździk, sól, pieprz,
      papryka.

      Gruszki obieramy ze skórek, wycinamy gniazda nasienne, odcinamy ogonki. Wrzucamy
      pokrojone do rondla na rozgrzaną czubatą łyżkę masła. Kiedy tylko zaskwierczą, zalewamy
      wodą (ok. 2 l), dodajemy 1 goździk, jakieś 3 łyżki cukru i pod przykryciem
      gotujemy na wolnym ogniu kilkanaście minut, aż gruszki rozpadną się.

      Miksujemy.
       Dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany,
      doprawiamy szczyptą soli, cynamonu, pieprzu i sproszkowanej papryki

      Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i kroimy na ćwiartki
      lub tłuczemy na puree, zależy co kto lubi.

      Na łyżce masła podsmażamy na rumiano małą cebulę, drobno posiekaną, okraszamy nią
      ziemniaki, posypujemy koperkiem.

      Ziemniaki układamy w środku na talerzu, wlewamy wokół zupę.

      I smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Regionalny garus z gruszek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      sobota, 24 września 2016 07:24
  • piątek, 16 września 2016
  • wtorek, 19 lipca 2016
    • Owoce dla informatyków

      O tym, że borówki są obowiązkowym składnikiem diety informatyków w Japonii, dowiedziałam się z programu ogrodniczego w telewizji (oglądam go, bo jestem początkującą ogrodniczką, uprawiającą kawałek trawnika przed blokiem, w którym mieszkam – 11x1,5 metra).

      Borówki mają całą masę świetnych składników właśnie dla informatyków: poprawiają wzrok, poprawiają koncentrację i pracę mózgu, uspokajają, zawierają antyoksydanty, podnoszą odporność. I ten kolor – niebieski – bardzo rzadki w przyrodzie.

      Ciekawe, jak to jest z tą obowiązkową dietą w tej Japonii?

      Może o którejś tam godzinie, w przeszkolonych biurach, pojawiają się śliczne skośnookie hostessy z miseczkami tych niebieskogranatowych owoców?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 lipca 2016 07:49
  • środa, 13 lipca 2016
    • Pierożki z jagodami

      Na targach i blogach – fioletowo od jagód.

      Śpieszę i ja z zaproszeniem na pierożki z jagodami.

      Na ok. 40 małych pierożków potrzebne nam będą:

      Słoiczek jagód (0,25 ml)

      3 łyżki cukru

      Na ciasto:

      30 dag mąki

      Pół szklanki wrzącej wody

      Szczypta soli

      Jajko

      2-3 łyżki oleju

      Do podania: 20 ml gęstej śmietany, 3 łyżki cukru

       

      Jagody wymieszać z cukrem.

      Do mąki dodać szczyptę soli, zalać wrzącą wodą, zostawić chwilę, żeby przestygła.

      Dodać jajko, olej, wyrobić ciasto.

      Z ciasta uformować wałek, kroić go na małe kawałki, każdy rozwałkować na krążek.

      Na krążki nakładać jagody, zlepiać.

      Zagotować w dużym rondlu wodę, lekko osolić, wrzucać na wrzątek partiami pierożki, gotować ok. 2 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.

      Wyjmować łyżką cedzakową.

      Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem.

      Pyszne są również odgrzewane, posypane na patelni cukrem, który ładnie się skarmelizuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      środa, 13 lipca 2016 09:35
  • wtorek, 05 lipca 2016
  • piątek, 05 lipca 2013
    • Pierożki z jagodami

      Robię je tradycyjnie, jak to pierogi, ale podaję nie ze śmietaną, lecz podpieczone na maśle, ze skarmelizowanym cukrem. Takie lubię najbardziej.

      pierogi z jagodami

      Ciasto: 50 dag mąki, 1 jajko, 5-6 łyżek oleju, spora szczypta soli, szklanka wrzącej wody

      Do przesianej mąki dodać sól, zalać wrząca wodą, wymieszać łyżką, odstawić by mąka nieco przestygła. Następnie wbić  do mąki jajko, dodać olej, wyrabiać ciasto aż będzie miękkie i plastyczne, dodając ewentualnie nieco wody w miarę potrzeby. Odstawić ciasto aby odpoczęło.

      Nadzienie:  250 ml jagód, 4-5 łyżek cukru

      Pierwszy etap – to kupienie dobrych jagód; lepiej spróbować zanim się kupi; kiedyś okazało się, że jagody mają w sobie jakąś goryczkę – może były niezbyt dojrzałe? Teraz nieco grymaszę przy kupowaniu, ale to się opłacaJ

      Jagody trzeba przebrać, usuwając zaplątane tam listki i ogonki, przełożyć  na durszlak, dobrze odsączyć. Tuż przed lepieniem posypać cukrem i wymieszać.

      Uformować z ciasta wałeczek, pokroić go w poprzek na kawałki, które cienko rozwałkować. Nakładać nadzienie i zlepiać pierożki. Trzeba uważać, by ciasto nie wysychało, dlatego i placuszki i gotowe pierożki czekające na ugotowanie trzeba przykrywać ściereczką.

      Wrzucać pierogi na wrząca osoloną wodę, delikatnie zamieszać i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

      Wyjmować na płaskie talerze. Zostawić do przestygnięcia.

      Następnie przełożyć na patelnię z roztopionym masłem, posypać cukrem i smażyć aż się zrumienią, a cukier skarmelizuje się.

      Z tych składników wyjdzie ok. 60 małych pierożków.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierożki z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      piątek, 05 lipca 2013 09:13

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl