Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „kuchnia arabska”

  • wtorek, 09 lutego 2016
    • Mejadra Yotama Ottolenghi

      Soczewica, ryż, chrupiące pierścionki cebuli i aromat jerozolimskich przypraw… przepyszne!

      mejadra

      

      250 g zielonej soczewicy

      200 g ryżu basmati

      4 cebule

      Przyprawy: 2 łyżeczki nasion kuminu, 1 i ½ łyżeczki nasion kolendry, ½ łyżeczki kurkumy, 1 i ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1 i ½ łyżeczki mielonego cynamonu, łyżeczka cukru, sól, pieprz

      2 łyżki oliwy

      Szklanka oleju

      2-3 łyżki mąki

       

      Soczewicę wrzucamy do rondelka, zalewamy dużą ilością wody, lekko solimy i gotujemy ok. 15 min od zawrzenia; ma być miękka, ale nie rozgotowana.

      Kiedy soczewica się gotuje przygotowujemy cebulę: obieramy ją i kroimy na cienkie plastry, rozdzielając  je na pierścionki. Na dużym talerzu wysypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli i mieszamy wszystko z plastrami cebuli.

      Rozgrzewamy szklankę oleju w płaskim rondlu i smażymy partiami krążki cebuli aż będą złotobrązowe (ok. 10 minut), ale uwaga! Trzeba pilnować, aby nie spaliły się. Wyjmujemy na papierowy ręcznik.

      Następnie w rondlu podprażamy ziarna kuminu i kolendry, dodajemy oliwę, przyprawy i wsypujemy ryż. Mieszamy, aby oliwa dobrze przykryła ziarenka ryżu. Dodajemy ugotowaną, odcedzoną soczewicę i 350 ml wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem powolutku ok. 15 minut.

      Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia, zdejmujemy pokrywkę, przykrywamy szybko garnek ściereczką do naczyń i ponownie przykrywką. Zostawiamy na 10 minut – w tym czasie potrawa wchłonie nadmiar wody i będzie gotowa.

      Na końcu dodajemy  do potrawy połowę przygotowanej cebuli, delikatnie mieszamy. Pozostałą cebulą danie posypujemy na talerzu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 lutego 2016 06:17
  • wtorek, 14 stycznia 2014
    • Znacie rożki gazeli? Zapraszam

      Kaab el Ghazal – marokańskie ciasteczka w kształcie sierpu księżyca

      Chrupiące zewnątrz, polukrowane (lub tylko obtoczone cukrem pudrem), w środku kryją miękki marcepan

      Niebezpieczne! Może się zdarzyć, że będziemy je tak sobie chrupać, dopóki się nie skończą!

      Cieszyły się u mnie wielkim powodzeniem

      rożki gazeli

      W wykonaniu proste, choć trochę czasochłonne

      20 dag marcepanu (gotowej masy)

       

      Na ciasto:

      30 dag mąki

      Szczypta soli

      90 ml wody pomarańczowej (do zwykłej wody dodałam olejku pomarańczowego)

      90 ml wody zwykłej (zimnej)

      3 łyżki roztopionego masła

       

      A ponadto: olej oraz jajko

       

      Składniki ciasta wrzucić do miksera, miksować aż utworzy się kula. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne i miękkie (regulują konsystencję wodą lub mąką).

      Podzielić na 4 części, każdą część posmarować olejem.

      Wałkować każdą część na cienki placek, wycinać kieliszkiem kółka.

      Na każdym kółku układać utoczony wałeczek z marcepanu, zlepiać brzegi jak na pierożki, formować rogalik. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem.

      Piec ok. 15 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.

      Kiedy wystygną lukrować (lukier robię z 1 białka + tyle cukru pudru żeby otrzymać pożądaną jego gęstość – ok. 2 szklanek cukru).

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Znacie rożki gazeli? Zapraszam”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 stycznia 2014 15:08

Kalendarz

Styczeń 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl