Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpisy otagowane „potrawy historyczne”

  • wtorek, 24 maja 2011
    • Zupa podawana na statku Titanic

      Ostatni odcinek "Podróży R. Makłowicza" (po Irlandii Północnej) omawiał m.in. menu podawane na transatlantyku Titanic.
      To jest właśnie to, co szalenie lubię: odkrywanie historycznych, kulinarnych ciekawostek.
      Makłowicz, będąc w stoczni Harland & Wolff w Belfaście, w której zbudowano Titanica, w asyście miejscowego szefa kuchni przygotował danie z menu statku, podane w czasie ostatniej kolacji przed zatonięciem: zupę-krem z kaszy jęczmiennej (pęczaku) doprawianą śmietaną i irlandzką whiskey: cream of barley soup
      Od razu wiedziałam, że muszę tę zupę zrobić:)


      zupa z Titanica

      Jest pyszna, przypomina oczywiście w smaku nasz krupnik, ale dodatek whiskey czyni ją bardziej finezyjną.
      A jej szaro-bury wygląd (jak to w krupniku) łagodzi się cienką porcelaną bulionówki i lnianą serwetką
      A oto przepis, o zmniejszonych proporcjach składników (jak to zwykle u mnie):

      1 łyżka oliwy
      50 g bekonu
      1 cebula
      1 marchewka
      1 ząbek czosnku
      1 liść laurowy
      natka pietruszki
      graść pęcaku
      2 l bulionu
      1 łyżka octu balsamico
      100 ml śmietanki
      2 łyżki whiskey

      W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w kostkę bekon, smażyć ok. 2 min.; dodać posiekaną w kostkę marchewkę, cebulę i czosnek, dusić na małym ogniu, aż jarzyny nieco zmiękną. Wrzucić liść laurowy i gałązkę natki pietruszki. Dodać wypłukany pęcak, wlać bulion, zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 1 godz. aż kasza zmięknie.
      Zdjąć garnek z ognia, wyjąć listek laurowy i pietruszkę, zmiksować zupę tak, by pozostawić nieco grudek ze składników, podgrzać, dodać ocet i większość whiskey oraz śmietanki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, nalewać, doprawiając każdą porcję odrobiną whiskey i śmietanki. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa podawana na statku Titanic”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      negresca
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 maja 2011 06:27

Kalendarz

Styczeń 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl